Kjartan Skjeldes juleoppskrifter

     OBS! Denne nyheten er over ett år gammel
JULEFROKOST: Kjartan Skjeldes lager  gjerne retter av julematrestene. FOTO: Arne Bru Haug

Dersom du skal ha familie og venner på frokost eller lunsj i julehøytiden kan det være kjekt å imponere dem med noe nytt. Her er mesterkokken Kjartan Skjeldes beste oppskrifter til julefrokosten.

Hans beste tips til en vellykket julefrokost er å lage en del i forkant, samtidig som man kan bruke rester fra julematen.

– Jo, mer man gjør i forkant, jo bedre er det. Lag for eksempel opp et eplesyltetøy og ta med på julefrokosten. Det er kjempe smart, sier Kjartan Skjelde.

FOTO: Arne Bru Haug

Ribbepålegg
1 ½-2 kg tynnribbe med svor
Salt
Sort pepper
2 løk i grove biter
2 laurbærblad
2 gulrøtter i grove biter
200 g grovsalt
2 hele hvitløk
200 g saltet smør
4 ss finhakket, fersk estragon

Skjær av svoren på ribben (spar på svoren, den skal stekes for seg selv). Gni ribben inn med salt og pepper. La den ligge på kjøl over natten.
Kok ribben sammen med løk, laurbærblad og gulerøtter til den er mør, cirka 2-3 timer. Ta ribben ut av vannet og la den dampe av på et brett i cirka 20 minutter.
Ha grovsalt i en ildfast form og legg hvitløken oppå. Bak i ovnen på 180 grader til løken er mør, cirka 15 minutter. Avkjøl.
Smelt smøret og kok det til det blir nøttebrunt. Skjær av bunnen på hvitløken og press ut innmaten, ha den i smøret.
Mos ribbekjøttet godt i en bolle og tilsett smøret med hvitløk og fersk estragon. Smak til med eventuelt mer salt og pepper. Ha miksen i en brødform under press og ha den i kjøleskapet.

Stekt svor
1 stk svor fra tynnribben
Salt
Vann

Ren-skjær svoren for kjøtt slik at det bare er fett og svor igjen. Kok den mør i saltet vann i cirka 1 time. Avkjøl og skjær i strimler. Ha strimlene på en rist og stek dem på 180 grader til de er sprø i cirka 30 minutter. Drypp på et tørkepapir og tilsett eventuelt litt fin salt!

Eplekompott
2 epler, skrelte i terninger
2 ss sukker
½ dl eple eddik
1 dl vann
2 ss smør

Karamelliser sukkeret, ha på epleterningene. Tilsett eddik, vann og smør, la det koke til vesken har fordampet og at konsistensen er kompottlignende og smak til med salt.

Syltede rødbeter
400 g rødbeter
Vann, salt
1 dl honning
2 dl epleeddik
3 dl eplesaft
1 dl vann

Kok rødbetene i saltet vann i cirka 30 minutter. Ta av skallet og del dem i grove biter. Kok opp honning, epleeddik, eplesaft, vann og honning. Kok rødbetene i syltelaken på svak varme i 50 minutter, til de er møre.

Grytebrød
25 g gjær
6 dl lunkent vann
400 g sammalt speltmel
350 g fint speltmel
100 g speltflak
3 ss honning
3-4 klyper salt
2 ss olivenolje

Løs gjæren opp i vannet. Bland i alt det andre, helst for hånd eller med tresleiv. Elt deigen i cirka 1-2 minutter. Dekk deigen med et klede og la den heve minst 3 timer, gjerne over natten på kjøkkenbenken. Ta ut deigen på et melet underlag. Vend inn litt mer mel og elt den til den er elastisk. Etterhev i 1 time. Varm stekeovnen til 250 grader mens deigen etterheves. Sett inn bakergryten til forvarming i minst 10 minutter. Flytt deigemnet over i den forvarmede gryten. Stek brødet under lokk i 35 minutter. Fjern lokket og stek i ytterlige 15 minutter. Avkjøles på rist.

FOTO: Arne Bru Haug

Lettrøkt ørret
1 side benfri ørret (ca 1 kg)
Salt
Sukker
1 potte kjørvel
1 bunt dill
1 potte oxalis
30 g hel pepperrot
100 g røykspon

Gni fiskefileten inn med salt og sukker. La den ligge ute i romtemperatur i cirka 20 minutter. I denne prosessen bruker jeg en røykeboks som kan kjøpes i jernhandelen. Varm opp røykspon i en stekepanne og tenn på med en lighter (det kan være en fordel å gjøre denne prosessen ute). Legg så fiskefileten på risten, slukk flammene med et lokk og ha den brente sponen i røykboksen. Legg i risten med fiskefileten og ha på lokket. Jo lenger du har fisken i boksen, jo mer røyksmak får du. Cirka 30 minutter er fint.

Anrett urter og revet pepperrot ved servering. Og skjør fileten i tynne skiver.

FOTO: Arne Bru Haug

Eggerøre med nøttesmør og eddik

Nøttesmør
150 saltet smør
3 ss eddik
1 ss gressløk, finhakket

8 egg
1 dl fløte
Salt og pepper
1 ss smør

Smelt 150 gram smør i en liten kjele og kok det til det har fått en nøtteaktig farge og tilsett eddik. Anrett smøret over eggerøren rett før servering. Og dryss over med gressløk.
Pisk sammen egg og fløte, og smak til med salt og pepper. Smelt smøret i en stekepanne på lav temperatur og ha i eggemiksen. Rør under hele prosessen. Eggerøren er klar når eggene begynner å tykne. Det er viktig at den ikke blir for tørr.

Knekkebrød
50 g sammalt spelt
220 g fint spelt
1 ss linfrø
2 ss solsikkefrø
3 ss gresskarfrø
2 dl helmelk
Salt

Sett stekeovnen på 180 grader. Samle ingrediensene til en jevn masse. Kjevle ut tynt. Stek i 6-8 minutter. Ta ut platen og del opp i stykker med kniv. Stek videre i 4 minutter. Oppbevar i en lufttett boks.

Første gang publisert i desember 2018

, , , , , , , , , , ,

Ingen kommentarer enda.

Legg igjen en kommentar

Åpent i dag
10-22