Ferskvaresjefens guide til en vellykket julemiddag

Ferskvaresjef Runar
Ferskvaresjef Runar
Ferskvaresjef Runar
Ferskvaresjef Runar
Ferskvaresjef Runar
Ferskvaresjef Runar

Uavhengig om du er en racer på kjøkkenet eller om erfaringen er lik null, er det ikke uvanlig å bli usikker eller nervøs når man skal stelle i stand julemiddag.

Derfor har vi samlet sammen Runars beste tips.

Uansett om du skal lage julemiddag for én, eller om du skal imponere svigers, er det fort gjort å gå (les: google) seg vill i gode tips. Vi har tatt en prat med ferskvaresjefen ved Helgø Meny på Kvadrat om hvordan han får best mulig resultat med minst mulig stress.

Med et stort smil om munnen forteller han engasjert om hans store lidenskap – nemlig mat! Runar Fyljesvoll er utdannet kokk og har tidligere kokkelert på alt fra sykehjem, til militærleirer og restauranter. Han har også drevet egen restaurant, før han begynte i jobben som ferskvaresjef hos Helgø Meny på Kvadrat i januar.

Runar forteller at uansett om han skal lage julemiddag til 200 sykehjemspasienter eller «bare til familien», er nøkkelen for å holde roen å planlegge godt.

– Jeg tenker at det kan være lurt å legge en slagplan i første omgang. Sjekk hva du har i skapene fra før og skriv en god handleliste før du drar i butikken.

Han legger til at mange er flinke til å handle i god tid i forveien, og at pinnekjøttet fortsatt troner over fisk og ribbemiddag på denne kanten av landet.

– Allerede i september var folk inne og spurte når pinnekjøttet kom, ler han.

Slik lykkes du med julemiddagen

Svaret fra Runar kommer nærmest momentant på spørsmål om hvordan man best lykkes med julemiddagen.

– Slapp av! Ikke stress, legg en god plan og start i god tid. Pinnekjøttmiddag er egentlig ganske enkelt.

Runar anbefaler at du starter dagen før. Pinnekjøttet bør legges i vann minst 12 timer i forveien. Da vil kjøttet få tilbake sin naturlige væskebalanse, samtidig som saltmengden reduseres.

– På julaften lar du kjøttet trekke på svak varme gjennom hele dagen.

Deretter koker du poteter og lager kålrabistappe med kraften fra pinnekjøttet.

Julen er en perfekt anledning til å utforske på matfronten, og Runars klare oppfordring er å velge lokale matvarer. På Helgø Meny finner du matskatter fra hele Rogaland – blant annet ribbe fra Jæren Smak, julepølser fra Bjualand og sild fra Utsira.

– For hvert kilo Angus-kjøtt som selges fra våre lokale leverandører går det en sum penger tilbake til bonden. Det sikrer god dyrevelferd og gjør at vi i Helgø Meny kan fortsette å tilby matskattene fra regionen vår.

Ellers kan Runar også fortelle om et nytt konsept som er perfekt for deg som vil gjøre noe nytt og spennende med den tradisjonelle juleribba.

– Kimchi! Det høres kanskje fremmed ut for noen, men det er fermentert kål som passer ypperlig til både fisk og ribbe. Det har en salt og sur smak og kan minne litt om surkål. Veldig godt og absolutt å anbefale om man vil teste noe nytt.

Ikke glem romjulskosen!

For noen er en skikkelig god julefrokost i romjula nesten like viktig som selve julemiddagen. Vi håper du unner deg litt ekstra godt pålegg, koker opp en deilig kopp kakao og nyter rolige romjulsdager med late morgener.

– Personlig er jeg veldig glad i spekemat i romjula. Fenalår, eggerøre og favorittbrødet mitt fra Jacobs står alltid på handlelista når jeg skal handle inn til juledagene. Også litt ekstra god ost, smiler Runar.

Klementiner er også et «must» for den optimale julestemningen hjemme hos Runar og familien.

– De siste årene har det blitt en koselig tradisjon at vi ser på håndballjentene og spiser masse fenalår og klementiner. Det er smaker som drar meg tilbake til jula i barndommen også, med tanter, onkler og besteforeldre. Det er fint, legger han til.

Og du, skulle alt gå galt – blir det fortsatt jul. Jula kommer alltid. •

En god tommelfingerregel er å beregne 300–400 gram kjøtt per person.

Enkelt, greit og godt!

Om man er på farten, er enslig eller bare ønsker å gjøre det enkelt og greit skal man ikke kimse av ferdig-julemiddagene til Fjordland.

– Fjordland har gode julemiddager som bare trenger å varmes, og det er et veldig godt alternativ til de som ønsker det. Risgrøten fra Fjordland er også veldig god. Den har jeg ofte i hus selv og den kan gjerne brukes i riskremen.

Dette gjør du med restene

Dersom du skulle sitte igjen med rester etter julemiddagen har Runar flere gode forslag til hva du kan gjøre med dem.

– Pinnekjøttet kan kjøles ned og brukes i lapskaus eller komlemiddag for eksempel. Har du rester etter ribbemiddagen er det flere spennende retter fra det asiatiske kjøkkenet som er å anbefale.

– Hva med en ribbesandwich med epleslaw?

Ikke glem dette

  • Snop til julestrømpene
  • Servietter og stearinlys
  • Strømpebukser
  • Mat til røde dager
  • Tannpirkere
  • Hunde- og/eller kattefôr
  • Tyttebær
  • Marsipangris
Tekst
Skarp
Foto
Kvadrat

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo