Ute etter trendy og varme vintersko? Ja, det er mulig!

Nærbilde av vintersko som går på snø
To par vintersko på snø sett ovenfra
Velg sko som ikke slipper inn snøen!
Nærbilde av fjellsko på stein
Et par lette fjellstøvler, eller sko med tex-membran, er et godt valg for deg som vil holde deg tørr på bena.
Liten gutt går på snø
Varme sko er alfa omega om vinteren – for både store og små.
 Ben med hvite jeans og svarte boots med kraftig såle innendørs på hvit bakgrunn.
Det beste er når trendene også er praktiske – som årets boots med robuste såler.

Det krever sin sko å komme seg helskinnet gjennom snø, slaps, salt og tusenvis av småstein. Vær nøye med disse egenskapene når du skal velge vintersko.

Spørsmålet melder seg gjerne hvert år idet kulda kommer krypende og høstens sneakers og skoletter plutselig føles kalde: «Hva skal jeg ha på beina for å holde meg varm og tørr hele vinteren?»

Vintersko er og blir en nøtt. Ikke bare skal de gå gjennom søle og vann, ha godt grep på glatta og varme tærne – aller helst skal de jo se litt fine ut også.

En god start er å vite hva slags egenskaper et par gode vintersko bør ha – enten du er på jakt etter varme vinterstøvler til dame eller herre, eller varme vintersko til barn. Her er en liten guide til hva du bør tenke på når du skal gå til innkjøp av årets vintersko.

Hvilket materiale bør skoene ha utvendig?

Er det én egenskap gode vintersko må ha, uavhengig av om det er til barn eller voksne, så er det at de må holde føttene tørre. Det vil si at materialet må slippe ut damp samtidig som det holder vannet ute.

Her kan du velge mellom vanntette og vannavstøtende sko, og det er egentlig bruken som avgjør hva du trenger. For de fleste voksne er en vannavstøtende sko nok til hverdagsbruk, mens barn kan ha helt vanntette sko.

Vanntette sko

Vanntette sko lages med en såkalt tex-membran, et materiale som både er vanntett og pustende, som for eksempel Gore-Tex eller Sympatex, med teipede sømmer. Membranen har bittesmå porer som er store nok til å slippe ut damp, men for små til å slippe inn vanndråper. Tex-membranen kombineres ofte med et ytterlag i skinn eller andre tekstiler.

Tur- og fjellsko har vært på moten et par sesonger nå, så går du til anskaffelse av et par lette fjellstøvler med tex-membran fra merker som Hoka, Salomon eller Timberland, så er du både trendy og velutstyrt i byen eller ute i det fri.

Vannavstøtende sko

Holder det for bruken at skoene er vannavstøtende, må du velge en sko som har et membran eller overflatebehandling som gjør at den tåler en del fukt. Her er sko i skinn et godt alternativ, siden skinn puster godt og former seg etter foten.

Bare husk å behandle dem med impregnering og skokrem! Spray dem med impregnering et par ganger før bruk og ca. hver andre uke, og suppler innimellom med skokrem. Da holder skinnskoene seg fine og føttene dine seg tørre!

Fôr som varmer

For å holde føttene varme, så holder det naturligvis ikke bare å være tørr – du trenger også noe som hindrer minusgradene i å gi deg frostbitt.

Jo mer fôr i skoen, jo varmere er den naturligvis, så hvis du vil ha en skikkelig varm sko, bør du gå for en variant hvor både skaftet, innersålen og resten av skoen er fôret. Men husk at du også kan legge i ullsåler og ha på deg ullsokker, så det er ikke sikkert du trenger de aller tykkeste skoene på markedet til hverdagsbruk.

Når det kommer til materiale på fôret, så kan du huske den gode gamle regla om at ull er gull. Ull isolerer og varmer godt og effektivt, og gir dessuten god demping. Alternativt er fleecefôr heller ikke så dumt: Det er luftig og lett og holder også godt på varmen.

Sålene som holder deg på bena

Sålen spiller også inn på temperaturen på føttene dine, ettersom kulden fra bakken fort gjør føttene nedkjølte.

Det er derfor viktig å velge en vintersko med tykk såle med flere lag bestående av isolerende naturmaterialer, og den delen som møter bakken bør være av gummi.

Gummisåler isolerer godt mot kulde, i tillegg til at det grove mønstret sørger for at sålen gir et godt grep når det er glatt ute.

Trendy vintersko: Boots med grov såle

Det er dessuten praktisk at en av vinterens skotrender er boots med ekstra grov såle. De løfter deg opp i høyden, vekk fra både slapsen og kulden på bakken, og gir en edgy look.

De tykke, robuste sålene er å se på både Chelsea-boots og snørestøvletter – samt på den nye UGG-bootsen som it-jentene har lagt sin elsk på: UGG Classic Mini Platform. Det er en lav versjon av UGGs klassiske saueskinnsstøvler som har fått en platåsåle.

TIPS!

Det kan være lurt å ha et par brodder liggende til de dagene det er ekstra glatt ute. Det selges på alt fra sportsbutikker til apotek.

Svarte Chelsea-boots på oransje underlag i studio.
Chelsea-boots er og blir en favoritt på vinterstid!
To personer med svarte boots med snøring og støvletter står i snøen.
Boots som er tettsittende over ankelen holder slaps og småstein ute.
To barn sitter med akebrett på toppen av en bakke i snøen iført vintersko, boblejakker og luer.
Barna har det best i sko som har godt feste rundt ankelen.
Dame som står i snøen med oransje foret vintersko

Høyt skaft til de voksne

Det er ikke bare høyden på sålen som har noe å si – høyden på skaftet av skoen er vel så viktig. Ettersom snø og slaps gjerne spruter oppover bena, er det en fordel å gå for et par sko med høyt skaft som strekker seg over ankelen.

Ønsker du en sko med lavere skjæring, bør du se til at skoene har snøring eller en annen mekanisme som gjør at du kan stramme dem rundt ankelen. Er skoen løs og lav er sjansen nemlig stor for at du sparker både slaps og småstein oppi skoen.

Tidløs klassiker: Chelsea-boots

En av sesongens mest trendy vintersko til både dame og herre er den klassiske Chelsea-bootsen. Den har gjerne høyt og tettsittende skaft – som smale bukser får plass oppi, og videre bukser faller fint over.

Chelsea-bootsene er dessuten tidløse og passer til alt, så går du til innkjøp i et par av god kvalitet kan du ha dem lenge.

… Men ikke høyt skaft til de små!

Små barn setter seg gjerne på huk og leker, og da er det viktig at skaftet ikke er så høyt at det stikker inn i baksiden av kneet.

Det beste for barna er derfor et par vintersko som holdes på plass av lisser eller borrelåser, og som har en stiv hælkappe. Dette sørger for at foten sitter godt, slik at den ikke beveger seg opp og ned i skoen.

Husk å gi føttene god nok plass til å holde seg varme

Størrelse og passform spiller også inn på hvor godt skoene varmer. Så se til at skoene er såpass romslige at du har et lite, isolerende luftlag inni for å kunne holde på varmen. Sjekk at du kan dra en finger på siden og over vrista, og se gjerne etter en litt bred modell når du skal ha vintersko. Det åpner også opp for at du får plass til et par ullsokker de dagene du trenger det.

Når du kjøper vintersko til barn bør du beregne et voksetillegg på 1,5 centimeter. Det at vintersko gjerne er litt høyere i skaftet enn andre sko, gjør at skoen fortsatt sitter godt selv om barnet har litt mer å gå på nede i sålen.