Vinterens mote til dame: 5 trender som holder deg varm

Smilende dame i brun jakke
Dame i grå strikkegenser
Endelig er det tid for å pakke seg inn i deilig, myk strikk igjen!
Nærbilde av hender som holder rosa strikketøy
Smilende dame i beige fuskepelsjakke
I år skal vinterjakka være stor og varm – og aller helst i fuskepels.

Ullskjørt, strikk og fuskepels – her er plaggene du bør ha i vintergarderoben i 2023.

Gradestokken kryper nedover, frostrøyken står og gatene fylles av snø og is. Den kalde, fine tida er over oss – og det er endelig tid for å pakke seg inn i deilig strikk, varme jakker og myke, fluffy skjerf igjen.

Motejournalist, stylist og tidligere moteredaktør Cecilie Mevatne har tatt et dypdykk i vinterens trender, og mener det er fullt mulig å kle seg både praktisk og smart – og samtidig være trendy.

– Vinteren gir mange muligheter for kule antrekk, ettersom det gjerne er lag-på-lag som gjelder, sier stylisten.

– Med et belte i livet får du en fin silhuett selv med mye klær, mens en stor ullgenser er en fin kontrast til en smal skinnbukse for eksempel.

Her er fem trender for vinteren 2023:

1. Strikk, strikk, strikk

Like sikkert som at blåswixen kommer frem når det er minusføre i skisporet, er det at myke strikkeplagg har en sikker plass i vintergarderoben.

I år skal strikkegenseren helst se hjemmestrikket ut, så her er det bare å gå for en sjarmerende variant, enten med struktur, mønster eller i en farge du liker. Skal du være ekstra trendy er en knallrosa strikkegenser en vinner i år, men også jordtoner og nøytrale farger er sikre kort, skal vi tro stylisten.

Enda en fin ting med strikkegenseren er at du kan style den med nærmest alt:

– Bruk den til jeans, i kombinasjon med dressbukser eller en blazer for en mer classy look – gjerne da i en høyhalset variant – eller bruk en løsere genser over skjørt eller kjole. Her er mulighetene uendelig, sier Mevatne.

TIPS!

Strikkegenser er en gjenganger i vintergarderoben, og dermed et plagg du trygt kan investere i, tipser stylisten. Gå gjerne for kvalitetsstrikk i 100 % ull eller kashmir, enten i din favorittfarge eller basefarger som sort, mørk blå, koksgrå eller hvit. Da har du et nøkkelplagg du kan bruke sesong etter sesong – som er både bærekraftig og økonomisk!

2. Store, varme jakker

Uansett om du vil gå for en kåpe, sportsjakke, fuskepels eller boblejakke i år er det volum og fasong som gjelder – og jo mer oversized, jo bedre!

– Vi ser mye store ytterplagg i år, og også lange kåper, sier Mevatne, og legger til:

– Men skal du være aller mest trendy er det fuskepels som gjelder.

Fuskepels som ligner på en naturlig pels har for lengst tatt over for den tradisjonelle pelsen, forteller hun.

Jakkene kommer i alle typer fasonger, både kortere og lengre modeller, og ofte i naturlige fargetoner, som brun, beige og kremhvit.

– Er du litt vågal kan du gjerne gå for en knallfarge også, enten rosa eller gul, sier Mevatne, som også har et godt tips til hvordan du styler vinterens trendjakke:

– Kombiner den med en tettsittende jeans og bluse eller høyhalset genser, eller en lang kjole og lange støvletter. Du kan også gå for en mer avslappet look og style den med for eksempel en trendy joggedress, sier Mevatne, og legger til:

– Fuskepelsen kan være både elegant og røff på samme tid, og styles til alle anledninger. Hvis du kun skal kjøpe ett ytterplagg denne vinteren, ville jeg investert i en fuskepels, tipser stylisten.

TIPS!

Et par høye, sorte boots eller støvletter, i både ankelhøyde og til rett under kneet, er trendy å sko seg med i vinter. De passer fint til både kåpe, kjole og jeans.

To jenter i vinterjakker går og prater med kaffe i hånda
Smilende dame i sort kjole og hæler
Gå for en svart, lang kjole i tynne materialer når du skal pynte deg i vinter.
Nærbilde av grønne ullhansker
I vinter er det trendy å ha hansker på henda – i alle mulige farger og materialer.
Dame med hansker og høy lue

3. Lange kjoler

Skal du pynte deg i vinter er det lange, helst svarte kjoler, i tynne, florlette og gjerne gjennomsiktige stoffer som gjelder, ifølge Mevatne.

– I år skal det være feminint og litt frekt. Det er for eksempel trendy å vise litt av blondeundertøyet under, eller ha kjoler med cutouts som viser hud. Eller du kan ha en lang, tykk kjole der deler av kjolen er i tynnere materialer, som mesh og sateng.

Og det er ingenting i veien for å style denne typen kjole med en lang kåpe eller en tynn bukse under for å holde varmen, tipser stylisten.

– Det er også fint med lange, høye støvletter til, eller som en del av et lag på lag-antrekk.

4. Preppy og cool

I vinter kan du gjerne hente inspirasjon fra Britney Spears sin musikkvideo til «Baby One More Time» eller jentene i TV-serien «Gossip Girl».

Den såkalte «preppy school girl-looken» er nemlig en het trend for tiden, med plagg som korte, rutete ull- eller foldeskjørt, tykke tweedblazere og hvite skjorter i spissen.

– Denne looken er veldig fin å kjøre lag på lag, som jo er praktisk når man vil holde varmen, sier Mevatne.

– Den er også fin å style med en ullstrømpebukse eller med tykke sokker i skoene. Fottøyet kan gjerne være røffe, sorte sko med tykk såle, ala lave Dr. Martens eller snøresko, tipser stylisten.

5. Varme hender

Lue, pannebånd og beret, skjerf, hals og balaklava og votter, hansker og vanter. Vinteren er virkelig tilbehørets sesong, og det finnes mange alternativer for deg som vil holde deg god og varm!

– Men i år er det ekstra trendy å ha hansker på hendene, forteller Mevatne.

Og de kommer i alle mulige varianter: Både skinnhansker og strikkehansker, lange eller korte og i mange forskjellige farger.

– Vi ser også en del av de mer sporty variantene, nesten som slalomhansker, men også de mer elegante, og litt høye hanskene er trendy for tiden, sier stylisten.

På hodet er alpeluen en gjenganger denne sesongen, men også strikkeluer som er høye i fasongen, altså en oversized topplue med ekstra høyde, er trendy å varme ørene med.

TIPS!

Naturlige farger som sort og brun passer godt sammen med det meste, men en lue, et skjerf eller et par hansker er også en ypperlig sjanse til å få inn litt mer farge i vintergarderoben. Om du ikke vil være vågal å gå for en kåpe i sjokkrosa, kan kanskje en liten fargeklatt som tilbehør passe bedre?