Déjà Vus Josif deler sine beste oppskrifter

Man smiler foran en tallerken med mat
Mat dandert på tallerk

Josif tryller fram unike smakskombinasjoner med kortreiste råvarer hver dag!

Starten på en tradisjon

I det travle kjøkkenet hos Déjà Vu, hvor Josif jobber, lukter det av urter og soya. Josif er i gang å tilberede retter til dagens lunsjgjester og den søte duften minner oss om at det er en stund siden

frokost. Josif forteller oss at han bruker så mye av sesongens lokale råvarer som han kan når han lager mat.

Jeg synes maten smaker bedre når jeg vet historien bak den. Jeg mener også at det er viktig å handle lokalt for å beholde lokale arbeidsplasser. Både kjøtt, ost, grønnsaker og fisk fra Rogaland er av ypperste kvalitet.

Slapp til på kjøkkenet da moren var bortreist

Den lidenskapelige kokken er vokst opp på en liten gård på øya Samos i Hellas. Han forteller at den første gangen han laget mat var da moren hans hadde reist til fastlandet for en sykehustime.

– Jeg laget en omelett med vårløk, spinat og litt ost som jeg fant i kjøleskapet og jeg glemmer aldri min pappas uttalte positive reaksjon da han fikk smake. Fra den dagen av har jeg laget mat hver dag, mimrer den nå særs erfarne kokken.

I julen kommer mamma og pappa på besøk fra Hellas til Sandnes. Da er det mamma som står for kokkeleringen. Josif forteller at det blir mye mat og mange smaker. Hun lager allslags godsaker. I julen bugner bordet med kalkun, lam, salater og paier.

Mamma lager så mye mat at hver gang hun er på besøk dobler strømforbruket vårt seg.
Man ler foran en tallerken med mat
Ulike matretter på et bord
Kokk på Deja Vu

Kjærlighet til råvarene

Da Josif utdannet seg som kokk i Aten og Paris, lærte han at det viktigste for å få fram gode smaker er å behandle råvarene med kjærlighet.

– Jeg vet det er en klisje. Men det er også sant, sier han med stjerner i øynene.

Det er lett å høre at Josif ønsker å spre matglede og at det hele ikke trenger å være så komplisert. Han forteller at han synes den beste julematen er rettene som blir laget av restemat. I oppveksten hans ble alle restene brukt i nye retter. Dette har han tatt med seg videre og han har noen smakfulle oppskrifter å dele med oss.

Restene blir den beste julematen

  • Pai med rester av pinnekjøtt
  • 30 g usaltet smør
  • 35 g mel
  • 0,6 dl vann eller kyllingkraft
  • 0,6 dl tørr vin
  • 1,25 dl fløte
  • 350 g renskåret pinnekjøtt
  • 10 g sopp
  • 2 ss hakket persille
  • 2 ss gressløk
  • 2 finhakket vårløk
  • 375 g butterdeig
  • 1 eggeplomme

Smelt smør i en panne på lav varme og tilsett mel. Rør i ett minutt. Spe med vann/kraft og vin og la det småkoke i 2 min. mens du rører. Tilsett fløte og småkok til blandingen tykner. Ta av varmen og tilsett pinnekjøtt i biter, sopp, persille, gressløk og vårløk. La blandingen avkjøles.

Rull ut deigen (30×30 cm) og skjær i to. Brett sammen delene og lag noen kutt på toppen. Legg kjøttblandingen inn i paien. Trykk på kantene for å forsegle. Pensle med egg.

Stekes på 180° til den har en fin gylden farge.

Rester av ribbe med soya og honning

  • 1 kg ribberester
  • 20 g hvitløk
  • 20 g finhakket ingefær
  • 40 g honning
  • 10 g finkakket chili
  • 150 g soyasaus
  • 30 g hvitvinseddik
  • 300 g hvitvin
  • 80 g finhakket vårløk
  • 4 dl kyllingkraft eller vann
  • salt
  • pepper

Varm en panne på middels varme og tilsett hvitløk, ingefær, honning og stek til honningen karamelliseres. Tilsett vin, soyasaus, eddik og kyllingkraft og reduser sausen til sirupkonsistens. De siste 3 min. før sausen er klar tilsettes kjøttet. Dryss finhakket vårløk på toppen.

Rester av ribbe med potetmos

  • 1 kg ribberester
  • 3 paprika
  • 1 ss sennep
  • 1 glass hvitvin
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 hel finhakket hvitløk
  • Salt og pepper
  • 600 g poteter
  • 400 g melk
  • 100 g smør
  • 200 g ost (bland det du har i
  • kjøleskapet)
  • 2 eggeplommer

Surr paprika og hvitløk i en gryte på middels varme. Tilsett vin og kok i et minutt. Tilsett sennep og tomat og kok i 7-8 min. under omrøring. Ta av varmen og tilsett kjøttet.

Potetmos

Kok potetene møre og la de tørke i 10 min. Mos potetene sammen med melk og smør på middels varme. Ta gryten av varmen og tilsett eggeplommene og nesten alt osten. Legg kjøttblandingen i en ildfast form og topp med potetmosen. Dryss resten av osten på toppen og bak i ovnen på 175° i 40 min.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 21:00