5 sikre klesvalg for sesongen – vårens mote til dame

Dame sitter på trapp utendørs iført cowboyboots, en topp med transparante partier, jeans og solbriller.
Dame går på grusvei iført hvit åpen bluse, hvit bh, sandaler, solbriller og løse baggy jeans.
Nå skal buksene helst være vide – enten du går for lommer på sidene i cargostil eller ei.
Dame iført blå, tettsittende genser og lys cargobukse ser på grønnsaker utenfor en butikk.

I 2023 skal buksene være vide, kjolene blomstrete og skoene søte. Skaff deg stilen med vårens fem nøkkelplagg!

Avslappet, søtt og vågalt: I år er det noe for enhver blant vårens trender!

Og ekstra spennende: Motebildet byr på kombinasjoner av flere av dem, noe som skaper balanse og et spennende uttrykk.

Kanskje skal du vurdere å både investere i ett plagg som føles «helt deg» – og ett plagg du vanligvis ikke ville kjøpt, og se hva som skjer hvis du kombinerer dem?

– Jeg oppfordrer alle til å leke seg med vårens trender, med sterke farger og transparente stoffer. Prøv noe nytt og prøv deg fram til du finner ditt uttrykk, oppmuntrer stylist Cecilie Mevatne.

Vi ba henne liste opp fem nøkkelplagg som alle bør holde øynene åpne for våren 2023:

1. Cargobukse

Cargobuksa gjorde comeback i fjor sommer og holder koken også denne våren – og godt er det. Her snakker vi nemlig om et plagg som er svært behagelig å ha på seg! Buksa med løs passform og flere store lommer kommer i en rekke ulike farger, mønstre og materialer, og du kan enten gå for en variant som hviler på hoftene, eller en som sitter høyere i livet som gjerne kan pyntes opp med et belte.

Stylist Cecilie Mevatne forteller at løse bukser generelt er mer trendy enn smale i år, og at de brukes til både hverdag, fest og på jobb.

– Til fest styler du cargobuksen eller en baggy jeans med en stram eller kort topp og sko med hæler. Til hverdags kan du kombinere den med en enkel t-skjorte og sandaler, mens du kan gå for en variant i et mer delikat stoff og style den med for eksempel en ribbet polo for mer formelle settinger, tipser stylisten.

Dame iført blå blomstrete kjole, solbriller på hodet og rød neglelakk med en take away-kaffe i hånden.
La våren blomstre på kjolen din!
Dame med brunt hår og hvit langt blomstrete kjole i skogen
Dame med oransje hår, svarte briller, grønn blomstrete kjole med sort skinnjakke gående i storbyen
Dame med brunt flettet hår med blomsterkrans i kort blomstrete kjole

2. Blomstrete kjole

Få ting er så hyggelig å gå til innkjøp av om våren som en blomsterkjole! Den er selve symbolet på det vi har lengtet etter i måneder med kulde, sludd og mørke kvelder, for endelig titter blomstene fram igjen – både i veikanten og i garderoben.

Ifølge stylisten skal blomstermønstrene i år helst være store og i sterke farger, og det er og blir en klassiker å kombinere en blomstrete kjole med en skinnjakke.

– Skinnteksturen gir det feminine en litt røffere look slik at antrekket får en fin balanse, forklarer hun.

Tips!

Skinnjakken, og da særlig den klassiske biker-varianten, er blant de mest trendy jakkene i vår. Går du for en i ekte skinn kan du ha den i en årrekke!

3. En transparent topp

Du har helt sikkert sett det på den røde løperen og på de aller stiligste jentene på Instagram: Mer eller mindre gjennomsiktige plagg – den såkalte sheer-trenden. Det kryr nemlig av transparante topper, kjoler og bukser for tiden, og den luftige trenden blir med oss inn i våren og sommeren.

Og det er ikke bare unge hippe jenter som har omfavnet denne trenden. Nei, nei, det er fullt mulig å se sofistikert ut samtidig som du viser litt hud. Se til kjendiser som Victoria Beckham, gå for pastellfarger og style det transparente plagget med andre mer pertentlige plagg som en dressbukse og en blazer, så er du der. Og vil du nærme deg trenden veldig forsiktig, kan du begynne i det små og gå for et par transparente sko eller et transparent skjerf – eller du kan tenke lag på lag.

– Prøv for eksempel en transparent pologenser over en singlet eller en bralette, råder Mevatne.

– Da er du litt vågal, men samtidig super chic!

Tips!

Denim er også i vinden i vår – og går veldig fint til sheer-trenden. Prøv for eksempel et maxiskjørt i denim til en kort transparent topp.

En oversized blazer i pastell er en perfekt følgesvenn denne våren. Ekstra gøy er det om du kan matche med en venninne!
Vil du ha en blazer i en mer nøytral farge, er beige og kremfarget perfekt om våren, mener stylist Cecilie Mevatne.
Et par hvite ballerinasko som ligger ved siden av en strå hatt
Dame som holder et par grå ballerinasko i hendene sine
Ballerinaskoene kommer i mange ulike farger og fasonger – som disse med kirsebærprint og bånd over vristen.

4. En løs blazer

Blazeren, eller dressjakken som vi gjerne kaller den på norsk, har blitt en stayer i motebildet – trolig fordi den er så anvendelig. Den løse, oversizede varianten kommer i alle mulige farger og går like godt til jeans som til kjoler og skjørt. Den er dessuten den perfekte kompanjong over en kort eller transparent topp hvis du ikke føler for å vise for mye.

Lilla er en av vårens store farger, så kanskje du skal se etter en dus lilla blazer i år? Eller så er en beige eller kremfarget variant alltid sikre vinnere om våren, mener stylisten. 

– Går du for en nedtonet farge på blazeren kan du heller style den med knallfarger!

5. Ballerinasko

De minste skoene i småsko-kategorien er tilbake! Mang en it-jente har allerede kastet seg på trenden, og det er bare å slenge seg med. For ballerinasko er ikke bare søte og gode å gå med – de er også enkle å pakke med seg og flotte til alt fra baggy bukser til dresser og kjoler.

I vår ser vi både de klassiske variantene med den lille sløyfen foran, og noen med bånd over vristen. Og det er fullt lov å ha synlige sokker i ballerinaskoene fram til det blir varmt nok til å gå barbeint.

– Gå gjerne for et par ballerinasko i en knallfarge eller i en metallisk tone i vår, sier Cecilie Mevatne.

– Det gjør et ellers klassisk og nedtonet antrekk klart for vår!

Tips!

Er du glad i å sy? Sy en liten skopose til ballerinaskoene dine, så kan du enkelt pakke dem med på ferie eller snike dem i veska som en back up til høye hæler når du skal på fest.