5 tips til en bærekraftig garderobe

Stadig flere ønsker både en stilfull og miljøvennlig garderobe. Det er fullt mulig! Her er 5 tips til hvordan du kan gjøre garderoben din mer bærekraftig.

1. Få oversikt i klesskapet

Ifølge SIFO blir hvert femte plagg i norske klesskap sjeldent eller aldri brukt. Derfor er det lurt å ta en skikkelig gjennomgang i klesskapet ditt, slik at du får en god oversikt. Hvilke plagg bruker du? Hvilke plagg kan du gi bort til andre? Har du noen glemte skatter som kan få nytt liv med litt fresht tilbehør? Har du en stil eller spesielle farger du bør holde deg til når du kjøper nye plagg, slik at det passer med det du har fra før?

2. Kjøp plagg du kommer til å bruke

Når du finner noe du liker i butikken så spør deg selv om du tror dette er et plagg du kommer til å bruke mange ganger. Om svaret er nei, da bør du ikke kjøpe det. Legg gjerne heller litt ekstra i plagg eller tilbehør som du har skikkelig lyst på. Selv om du kanskje må betale noe mer for spesielle merker, så kan det være gode kjøp som varer lenge, som kan gå i arv, eller også faktisk selges for mer enn du kjøpte de for. Noen butikker på Kvadrat, slik som Anton Sport, tilbyr klær hvor reparasjoner er inkludert slik at plagget får en lengre levetid. Sjekk ut #30wears i sosiale medier for inspirasjon!

3. Sjekk merkelappen

Merkelappen inni klærne viser hvor og hva plagget er laget av. Det er mange faktorer som spiller inn i regnestykket når en skal se på hvor bærekraftig et plagg er. Hva er plagget laget av? Hvor langt og hvordan har plagget reist for å komme til butikken? For å unngå spredning av mikroplast, er det lurt å unngå klær av akryl, polyester, lycra og nylon. I stedet for kan du gå for naturlige materialer som ull, silke, bambus, hamp eller økologisk bomull. Klimautslippet for produksjon av ull er høyt, men samtidig trenger en ikke vaske klær av ull så ofte som klær av andre materialer. Spør gjerne de som jobber i butikken om de har plagg som er mer bærekraftige enn andre, eller se etter klær som er merket med miljømerker som Svanemerket, EU-blomsten eller GOTS.

4. Vask plaggene med omhu

Med riktig behandling kan plaggene dine vare lenge. Klær har ikke godt av å bli vasket for ofte og miljøet har heller ikke godt av for mye klesvask. Ofte holder det å henge plagget til lufting for å fjerne lukt, gjerne ute i frisk luft eller i dampen på badet. De gangene du må vaske klær bør du fylle maskinen helt opp og bruke kun små mengder av et mildt vaskemiddel. I tillegg kan du sette ned temperaturen og lufttørke klærne i stedet for å bruke tørketrommel.

5. Reparer ødelagte plagg

La plaggene som mister en knapp eller får et hull leve videre! Det finnes mange tutorials på nettet for inspirasjon om hvordan du kan gi et nytt liv til ødelagte plagg. Dersom du ikke har lyst å fikse plagget selv, kan du få det reparert, for eksempel hos Lillian & Systue på Kvadrat.