Sommermoten til herre: Plaggene du bør ha med på ferie

Mann på øde strand med rød t-skjorte og stripete shorts. Bølgeskvulp og sand.
Strand og strandpromenade i Biarritz Frankrike
Mann i hvit linskjorte og solbriller i fint vær
Svale skjorter er din beste venn på ferie. De er behagelige og passer til alle anledninger.

Hva bør du kle deg i på årets sommerferie? Enten du sikter mot strand, storby eller kanskje en seilbåt, vet vi hva som bør ligge i kofferten.

Planleggingen av årets ferieturer er for lengst i gang, og for å gi deg inspirasjon til hvordan du bør omfavne sommermoten 2022, har vi begynt å tenke koffert.

Uavhengig av om du skal tilbringe den i en spennende storby, bade i sol, sand og saltvann eller bare ta det helt piano på hytta, må du ta stilling til hvilke plagg som skal få bli med på ferie. Går du for antrekk som både tikker av boksene for sommerens herremote og som er tilpasset reisemålet, kommer du til å være både flott og komfortabel.

Med hjelp fra stylist og tidligere moteredaktør Cecilie Mevatne, har vi satt sammen fire fine «kofferter» basert på sommerens trender.

Myk landing på stranda

Det er duket for late dager i lette klær hvis du drar til en stranddestinasjon i sommer.

Noe av det beste med å reise på badeferie, er at det ikke krever enorme mengder bagasje. Du kan gå kledd i lette, behagelige materialer fra morgen til kveld, og det er ingen som ser rart på deg om du ankommer en restaurant iført flip flops og en shorts som egentlig er forbeholdt bading.

Vil du pynte deg litt på kveldstid, gjør du det i en litt penere shorts – gjerne en chino-variant eller en linbukse, og en løs og behagelig linskjorte. En av sommerens trender til herre er nemlig avslappede skjorter – gjerne i en dus rosafarge.

Skulle du bli rastløs under parasollen, kommer du til å være glad for å også pakke med litt treningstøy. En strand er jo perfekt for aktivitet, så planlegg for at du kan ta en løpetur, svømme noen lengder eller gjøre noen yoga- eller styrkeøvelser i soloppgangen.

Tips! Har skjorta eller shortsen krøllet seg i kofferten? Heng den på badet mens du dusjer! Dampen fra det varme vannet vil nemlig bidra til å rette ut rynker.

Strand, stripete håndkle grønt og hvitt, badeshorts, flipflops, beige chinos, rosa skjorte, caps, bok, solbriller, hvit t-skjorte.
Barcelona by Sagrada Familia, blå himmel, storby.
Barcelona, gater, smug, gotiske kvarter, Sagrada Familia
Mann i by iført brun skjorte, beige chinos og flettet belte. Briller, ørepropper med kabel, mobil.

Strøken i storbyen

Iført en avslappet dress er du helt riktig kledd i en hvilken som helst storby i sommer.

En storby byr gjerne på en innholdsrik ferie – og det krever også en litt innholdsrik koffert. Sjansen er stor for at du kommer til å legge bak deg noen kilometer til fots, så prioriter plass til komfortable sko. Husk også at det fort blir varmt midt i byen på dagtid, så med noen luftige og dekkende plagg er du beskyttet mot både sola og de verste svettetoktene. Tenk løse skjorter, en tynn longsleeve og shortser i et tynt bomullsmateriale.

På kveldstid er det gjerne duket for restaurantbesøk og uteliv, og da er det mest trendy du kan ha på deg denne sommeren en avslappet dress. Sommerens dressjakker ser mer ut som en skjortejakke – hvilket er perfekt for en sommerkveld i en pulserende storby. Glem tilbehøret du vanligvis har til dress: Slips, belte og så videre kan bli igjen hjemme. Et lite silkeskjerf i halsen er derimot fint til denne looken hvis du vil pynte deg litt ekstra.

En avslappet dressjakke må heller ikke styles med matchende bukse, men kan også brukes til en chino- eller bermudashorts – eller til en partybukse i et skinnende eller glitrende materiale for den vågale.

På føttene er du helt innafor med Birkenstock- eller tursandaler både på dag- og kveldstid.

Tips! Ta med deg noen fine basisplagg som passer til det meste. På den måten får du mange kombinasjonsmuligheter.

Collage med svart t-skjorte, chinos, solbriller, grå dressjakke, hvite sneakers og birkenstocks sandaler.
Hvit seilbåt på havet blå himmel
Hvit seilbåt på stille vann med disig himmel
Mann med caps og mørk genser ved roret på en seilbåt på havet i solnedgangen

Maritim mote på båtferie

Skal du tilbringe ferien på båt, er du nødt til å tenke praktisk. Men det betyr ikke nødvendigvis at du ikke også kan være stilig.

Er du heldig med været, er en båt et av de beste utgangspunktene for å nyte sommeren til det fulle. Lite slår det å kunne hoppe rett i havet så fort du har slått opp øynene om morgenen, slikke sol på dekk og legge til kai for skalldyr og god drikke på de lyse sommerkveldene.

Særlig mye plass til bagasje har du imidlertid ikke, så her bør du planlegge godt før du pakker. Tenk lag på lag, ull og teknisk tøy som tåler vær og vind, lette klær til de varme dagene og hodeplagg som beskytter mot sola. Og glem for all del ikke et par-tre badeshortser og gode, raske solbriller.

En løs skjorte gjør seg både på dag- og kveldstid, en varm strikkejakke er perfekt for svale kvelder og et av årets trendplagg; den ermeløse genseren – som nesten ser ut som en vest, kan både varme og se bra ut over en myk skjorte. Striper er også i vinden denne sesongen, så en stripete t-skjorte eller langermet er selvfølgelig et must til sjøs.

Tips! Bar overkropp var en gjenganger på catwalken da de store designerne viste frem herremoten for sommeren 2022, så er det varmt nok på dekk, kan du trygt la t-skjorten ligge og nyte dagen kun iført solkrem.

Collage med hav, hvit skjorte, blå shorts, båt, caps, raske briller, vindjakke, kart, pass, kamera, sneakers.
Rød hytte ved kysten, havet, svaberg, sommer.
Rødt hus hytte ved kysten, to mennesker går på grusvei.
Eldre mann på strand iført hvit skjorte. Sand og gress og blå himmel.
Eldre mann i olaskjorte på strand. To menn. Mann i bakgrunnen.
Mann i grå genser ved kysten. Mørkt, bustete hår og skjegg.
En deilig strikket genser er perfekt for kjølige dager og lange kvelder på terrassen.

Kul og komfortabel på hytta

Sommerdagene på hytta nytes best i komfortable klær som også gir deg feriefølelsen.

Det er definitivt noe sjarmerende over hyttestilen med utvaska t-skjorter, fleecejakker og flanellskjorter, men hvis du føler for å oppgradere klesstilen på hytta denne sommeren, kan du fint gjøre det uten at det går utover komforten. Det er dessuten noe fint med å ta en dusj og pynte seg litt til kveldene for å få den luksuriøse feriefølelsen.

Her kommer du langt med t-skjorte, badeshorts og en litt løs, lengre shorts på dagtid, mens en avslappet skjorte, en fin strikket cardigan eller ullgenser og en myk chinos eller linbukse er perfekt for lange kvelder på terrassen. Skulle du få behov for en jakke, er varsityjakken – som er en av sommerens store trender – perfekt som et siste lag.

Husk også å ta med deg en god vindjakke, regntøy og sydvest, sandaler du lett kan ta av og på, samt et par fritidssko som er komfortable, puster godt og ikke er for varme. Og her er det fullt lov med sokker i sandaler, så ta med deg et par gode ullsokker så du kan loffe rundt i Birkenstocks hele kvelden.

Tips! Invester i en deilig badekåpe! Dette kan fort bli ditt mest brukte plagg på hytta og det du vil gå med både når du drikker morgenkaffe på terrassen, når du skal ta en dukkert og foran peisen etter du har dusja.

Herretrendene sommeren 2022 kort oppsummert

Disse nøkkelplaggene var å se på catwalken da designerne viste frem årets sommermoten til menn:

  • En løs skjorte
  • Bermudashortsen
  • Sandaler – alt fra slippers, den klassiske Birkenstock-modellen til tursandaler
  • Ermeløse gensere
  • Optimistiske farger
  • Cardigans og strikkejakker
  • Avslappede dresser
  • Farger: Lys rosa, svart og militærgrønn, samt stripete mønster i alle varianter
  • Tilbehør: Silkeskjerf i halsen
Collage jakke, solbriller, shorts, sandaler, is, drikkeflaske, joggesko, bok.