Beskytt deg i sola!

     OBS! Denne nyheten er over ett år gammel
Foto: Pixabay

Plutselig dukket sommeren opp og vi gleder oss over blå himmel, sol og varmegrader. Det er fort gjort å glemme det aller viktigste når solen titter frem, nemlig solkremen.

Når huden vår blir eksponert for sol og UV-stråling blir vi ofte solbrent og på lengre sikt kan de samme strålene skade cellenes arvestoff (DNA). Kroppen reparerer skadene til en viss grad, men om skadene blir for omfattende vil cellene enten dø eller utvikle seg til hudkreftceller.

Nå finnes det også positive effekter med soling og det er blant annet omdannelsen av D-vitamin i huden. Denne har betydning for kalkstoffskiftet i kroppen vår. For å oppnå denne effekten kreves det kun små mengder sol, men å sole seg for å øke D-vitaminnivået i kroppen anbefales ikke.

Hvorfor blir ikke jeg solbrent?
Du har sikkert lagt merke til at noen blir fortere brune enn andre og noen blir solbrente etter et par minutter i solen. Dette kommer av at vi har ulike typer hud og derav ulik toleranse for sollys. Det skilles mellom seks hudtyper (de fleste i Norge har hudtype 1 eller 2):

•Type 1: Alltid brent, aldri brun
•Type 2: Alltid brent, sjelden brun
•Type 3: Som regel brent, alltid brun
•Type 4: Aldri brent, alltid brun
•Type 5: Brun (kinesisk, meksikansk, amerikansk, indiansk)
•Type 6: Svart

Hvordan beskytte seg?
Den vanligste måten å beskytte seg mot sola er å bruke solkrem med solfaktor. Solfaktoren forteller deg hvor mange ganger lengre en kan være i sola hvis du bruker solfaktor enn om du ikke bruker det. Om man bruker solfaktor 5 betyr det at en kan være i sola fem ganger lengre enn uten solkrem og få samme solingseffekt. Gjennom forskning vet vi at riktig bruk av solkrem beskytter mot hudkreft.

Kreftforeningen anbefaler disse solvettreglene:
1. Ta pauser fra solen – spesielt mellom klokka 12 og 15
2. Bruk klær, solhatt og solbriller som beskyttelse
3. Bruk solkrem med faktor 15 på ubeskyttet hud
4. Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft

Kilde: lommelegen.no

Foto: Pixabay

, ,

Kommentarer er stengt.
Åpent i dag
14-19