Et dykk inn i minneboka til Kathrine Sørland

Dame smiler inn i kamera
Dame står og smiler med rød kjole

– Nei gud så herlig å være tilbake hit, er det første Kathrine møter oss med.

Gjennom hovedinngangen, helt ute på parkeringsplassen kan vi skimte gløden hennes. Hun flyter smilende over gulvet og er endelig tilbake i hjemtraktene. Kathrine Sørland har entret dørene til Kvadrat mange ganger før og nå skal vi få mimre litt sammen med henne.

Tilbake hvor alt begynte

Som 14-åring var Kathrine sjenert. Hun jobbet med å finne sin plass og var ikke den som stakk hodet frem. Til bursdagen sin hadde hun likevel et ønske om å kunne dra på modellkurs. Til 15-årsdagen fikk hun nettopp dette i gave. Modellkurset hos Prestige Modellbyrå i Stavanger ble starten på en karriere og et liv hun ikke kunne våget å drømme om. Den sjenerte Sola-jenta fikk nå en arena hvor hun hørte hjemme – på catwalken. Moteshow på Kvadrat ble til en ukentlig jobb og Kathrine strålte.

– Plutselig turte jeg også å vise meg frem, forteller Kathrine mens hun mimrer.

Tenårene handler jo tross alt mye om akkurat dette, finne sin gjeng og sin arena. I tillegg til å få lov til å dra alene med venner til Kvadrat når man endelig er gammel nok.

– Kvadrat har vært en viktig del av min oppvekst og karriere.

Hun er utømmelig for gode historier. Med både humor og ironi mimrer hun tilbake til en tid hvor de sto på toalettet før moteshow og endret på sminken de var misfornøyd med. Hun har spist utallige måltider på Mexicana, hengt med venner og familie og shoppet med intense smerter (som i ettertid viste seg å være blindtarmbetennelse).

I 2002 satt jeg hos frisøren oppe hos Modern Design, da et kamerateam plutselig dukket opp med linsa rett i ansiktet mitt. De lurte på hvordan det var å være en av de nominerte til Frøken Norge, ler Kathrine. Etter den frisørtimen ble det virkelig fart på sakene.

– Kjolebutikken Infiniti her på Kvadrat var en av de første som sponset meg. Jeg fikk ha med flotte kjoler til deltakelsen i Miss World, forteller Kathrine som sier butikken var forut for sin tid.

Ikke bare vant hun frøken Norge en gang, men to. Karrieren er imponerende med programlederjobber på TV, samarbeid med motehus, møbelkjeder og utgivelse av bok. Beina er likevel godt plantet på jorda. Selv om hun har bodd lengre borte enn hjemme er hun fremdeles ei Sola-jente.

– Det er en annen følelse når jeg kommer hjem, forteller Kathrine. Ja, for jeg kaller det fremdeles hjem, og det er klart at jeg savner å være her innimellom.

Kvadrat-arven

– Sønnen min, på 14 år, vet godt hva Kvaddå er, og hvordan det skal uttales riktig, ler Kathrine.

– I sommer tuslet han rundt på kjøpesenteret med et søskenbarn. Da kjente jeg på mange minner fra min tenåringstid. Det var som om jeg ga arven videre til han. Et slags overgangsrituale.

Oppløpet til jul

Nå er vi på vei inn i julehøytiden, og Kathrine forteller at hun gleder seg til et julepyntet Kvadrat.

– Jeg elsker julen, og spesielt oppløpet til julen poengterer Kathrine. Da jeg var liten pyntet mamma juletreet lille julaften. Følelsen av å stå opp til lysene fra treet på selveste julaften var magisk.

– I dag starter jo julen tidligere, ler Kathrine som forteller at hun allerede i midten av oktober har handlet den første julegaven. Det er umulig å vente helt til lille julaften før treet kommer opp, for alle begynner mye tidligere og da må man bare henge seg på.

– Jeg pynter treet rundt to uker før jul, og nyter juletiden med familie og venner.

Første juledag er jeg egentlig klar for å kaste det ut, ler Kathrine hjertelig mens hun får anerkjennende nikk fra oss andre.

Selv om Kathrine bor i Oslo og får unnagjort de fleste gavene der, venter hun ofte med en gave eller to.

Jeg vil jo dra til et julepyntet Kvadrat for å kjenne på stemningen, handle godteri til julestrømpen på Dropsen, finne pinnekjøtt på Helgø Meny og få unnagjort de siste gavene. Det er en del av julen for meg!
Tekst
Skarp
Bilde
Kvadrat