Høstmote for herrer – disse trendene gjelder nå

Mørkhåret mann i by iført svart ullfrakk.
Smilende ung mann i urbane omgivelser, iført et fasjonabelt antrekk med en svart bomberjakke, hatt og t-skjorte

Lange kåper, silkeskjorter og stramme dresser! Herretrendene høsten 2023 er en miks av lek og alvor.

En sterk hang til 90-tallets skatestil, grungecore, skreddersydde dresser og silkeskjorter er noen av godbitene vi kommer til å se mye av i høstens motebilde. Topp det hele med en beanie, så er du i trygge hender.

Stylist og moteredaktør i Elle, Caroline Skjelbred, har dessuten merket seg flere feminine trender på høstens motevisninger for menn.

– De typiske kjønnsforskjellene i garderobene viskes ut, og både menn og kvinner henter inspirasjon fra hverandres garderober.

Dette skaper en lekenhet i høstens motebilde.

– Grungecore har kommet for fullt, det samme har fargen lilla, den ekstra lange frakken, og feminine tilskudd til blazeren som en mesh-genser eller silketopp. Her kan man være vågal og leke seg litt!

Ta leken på alvor, og sprit opp antrekket med ett eller flere av disse trendtipsene:

En asiatisk kinesisk mann som bærer en plante og en kortveske som ser på kamera med full kroppslengde med solbriller
Forretningsmann drikker kaffe på kafé

Mystisk i kåpe

Kort og stor, eller lang og smal. I høst skal jakkene være “enten-eller”! Bomberjakken er mer trendy enn noen gang, og de lange kåpene er ikke lenger forbeholdt kvinner.

– En ekstra lang kåpe gjør deg litt mystisk, litt filmkarakter og meget, meget kul! Gå gjerne for en kåpe i en mørk farge som svart, marineblått eller mørkegrå, råder moteredaktøren.

For en mindre formell look kan du gå for en bomberjakke.

– Bomberjakke holder seg superaktuell, og for menn vil den komme i alle slags former og lengder – fra kort og rocka, til grungete og oversized. Style den med alt fra jeans til dressbukser for en fresh høstlook!

Synes du kåpetrenden er litt vågal? Moteredaktøren vet råd:

– Gå for en trench eller frakk i en klassisk farge som beige, armygrønt, grått, marineblått eller svart, og prøv deg litt frem. Style den over helt enkle antrekk og se hvor lett en skikkelig frakk kan forvandle et antrekk til å bli en look.

Som støpt i dress

Hvis du har lurt på når tiden er inne for å unne deg en skreddersydd dress, er det kanskje nå? Dressen skal nemlig sitte som et skudd i år, men fortvil ikke hvis du ikke vil gå til en skredder – du finner nemlig flust av dresser med skreddersøm i butikkene.

– Den svarte dressen er tilbake for fullt, en stilren silhuett i en tidløs farge. Gå gjerne for en blazer som er dobbeltspent – denne gjør et skikkelig comeback i motebildet.

Det at den stilrene, klassiske dressen er i vinden, åpner for å leke med detaljene. Bytt ut den klassiske skjorta og dresskoene, og velg noe mer overraskende, foreslår moteredaktøren.

– Style dressen med uventede materialer, for eksempel en lilla silkebluse, eller en grovere pologenser. Her kan du også fint leke deg med skovalg.

Tips!

Sprit opp antrekket med lilla! Det er nemlig høstens store trendfarge til herre. Hva med et lilla tørkle i halsen til dress, for eksempel?

Studioportrett av moden gråhåret mann.
Glamourportrett av elegant ung mann

Stilig i silke

Det skarpe skillet mellom dame- og herremote hviskes som nevnt gradvis ut. I høst kommer dette særlig til syne på skjortefronten, der herreskjortene er mer bluseaktige i både materialer og sømmer.

– Det feminine har inntatt herregarderoben med materialer som silke og blonder, og gjennomsiktige plagg og detaljer.

Moteredaktøren har dessuten merket seg at dype utringninger var noe som gikk igjen på motevisningene. Med andre ord er det lov å være litt vågal, og gå for en skjorte du kanskje vanligvis ikke ville gått for.

Tips!

Skal du på fest? En gjennomsiktig mesh-genser eller -skjorte under den svarte dressen gjør susen!

Kul ung mann iført hetteskjorte stående på metallisk stige mot himmelen
Portrett av en mann med skateboard
mann med rutete høstjakke som går og ser opp
portrett av mann med briller, brun turtleneck genser og rutete høst kåpe

Nostalgisk skate

Hadde vi fortsatt eid en boomblaster, ville vi tatt den opp på skulderen umiddelbart! 90-tallsnostalgien gjennomsyrer dagens motebilde, der det kryr av store skate-klær og små luer.

– Mange designere prøver å fange nostalgien til det glade 90-tallet om dagen. 90-tallsstilen gjelder både for menn og kvinner, de som aldri opplevde tiåret, men også de som er gamle nok til å nå oppleve stilen en gang til, sier Skjelbred.

– Det perfekte høstantrekket for denne trenden må jo være et par baggy jeans, en stor t-skjorte og enten en rutete skjorte, en kul hettegenser eller bombejakke over. Topp det hele med en beanie, og voilá!

Tips!

Du må ikke nødvendigvis kjøpe nye klær for å følge skatestilen. Let på loftet og i bruktbutikker!

Rutete høst

Et mønster som slår ned som en knyttneve i høst, er rutene. Skotskrutete plagg og tilbehør var å se på høstvisningene, men også ruter med tydelige fargesterke streker.

– Her kan du selv velge om du vil gå for en total rutete «look» med en dress, eller rutete elementer i antrekket som en frakk eller en skjorte.

Mønster kan føles voldsomt. For å unngå at et rutete antrekk blir for mye, kan du «hente» fargene fra rutene til resten av antrekket. Har du for eksempel en bukse med blå ruter, er det fint med en blå genser til. Sånn lar du også rutene snakke for seg.

– Eller du kan knyte en skjorte rundt hoftene og dra på deg en beanie hvis du ønsker en litt mer rampete 90-talls-look.