Åpner skobutikk på Kvadrat

     OBS! Denne nyheten er over ett år gammel
Camilla Rørtvedt sammen med farmor i skobutikken i Nygata i Stavanger (1985). Foto: Privat.

Gjennom 4 generasjoner har familien Rørtvedt drevet skobutikker i regionen. I mars inntar familien Kvadrat for første gang.

– De sier jo at skomaker bli ved din lest. Man skulle holde på med det man kjente til, sier medeier i Skoringen, Camilla Rørtvedt.

Hennes tippoldefar startet en skobutikk på Stord som oldefaren overtok i senere tid. I 1932 bestemte oldefaren seg for å flytte til Stavanger og fire år senere åpnet han skobutikken Oscar Rørtvedts Skotøiforretning. Han var ikke alene om å tenke på sko som et levebrød. I Stavanger sentrum var 2 til 3 skobutikker i hver gate, ifølge Camilla.

Oscar Rørtvedt. Foto: Privat

Laget sko av fiskeskinn

– Under krigen laget de sko av fiskeskinn, og fyrte inne i butikken med koksovn. De var gjennom masse, men de holdt ut, sier barnebarn og medeier Camilla og fortsetter:

– Inngangen i Nygaten hadde to dører på den tiden. Den andre siden var Dina Reve undertøysbutikk. Det var to små butikker på siden av hverandre.

FØR KRIGEN: Farmor og oldemor til Camilla utenfor Oscar Rørtvedts Skotøiforretning. Der traff hun farfaren til Camilla og de giftet seg noen år senere. Foto: Privat

Oppdaget stordriftsfordelen

Etter hennes oldefar Oscar tok farfaren Bjarne over butikken. Flere skohandlere oppdaget fordelene med å være flere aktører sammen, og på 1950-tallet var Oscar Rørtvedt en av de første butikkene som meldte seg inn i innkjøpskjeden Skoringen.

– De så verdien av et innkjøpssamarbeid som gjorde at det ble gunstigere avtaler. Og den dag i dag er fremdeles Skoringen en god og dynamisk kjede vi er glad for å være en del av, sier barnebarn og medeier, Camilla.

BUTIKKEN: Camilla Rørtvedt sammen med farmor og farfar. Det var farfaren Bjarne som var med på å starte Skoringen. Foto: Privat

Faren hadde lidenskapen

Selv om farfaren til Camilla var flink til å drive skobutikk, var det først da faren hennes kom på banen at bedriften virkelig begynte å vokse.

– Lidenskapen kom med pappa. Han har levd og åndet sko hele livet. Han har sittet i styret og bygget opp Skoringen til den kjeden det er i dag, sier Camilla og fortsetter:

– Han er nettopp blitt 72 år, så han burde funnet noe annet å gjøre. Men han klarer ikke å slippe det, sier Camilla og ler.

JUBILEUM: Faren til Camilla, Rolf Rørtvedt, skåler for firmaets 60-årsjubileum i 1996. Da reiste alle medarbeiderne til London for å feire.

Sko preget hverdagen

Ifølge Camilla var det ikke gitt at hun og søsteren, Nina, skulle jobbe med sko. I ungdomsalderen var hun ganske forsynt med sko, etter å ha levd med «hatt sko på maten» hele livet.

– Vi snakket om sko hele tiden, og vi hadde sjeldent ferie. Men etter hvert vokste bedriften på oss, og det ble kjekt å jobbe med sko. Når du mestrer noe gir det en stor glede, sier Camilla.

SKORINGEN: Innredningen var ganske annerledes på 1990-tallet. Her fra Skoringen i Nygata. Foto: Privat

Sovnet i en kartong

Da de var yngre var de med å lage vindusutstilling i butikken. Den skulle lages om kvelden eller i helgene. Ekstra stas var det da de hadde med seg sovepose og sov på lageret.

– Jeg husker spesielt en gang da vi laget juleutstilling med nisser. De ble levert i kartonger, og jeg klatret opp i en av dem. Etter en stund fant mor og far meg sovende i en av kartongene. Jeg var nok i 3 eller 4 års alderen, sier Camilla.

FAMILIE: Camilla Rørtvedt er takknemlig for mulighetene familiebedriften har gitt henne.

Flere generasjoner

I dag er hun utrolig takknemlig for mulighetene familiebedriften har gitt henne. Samtidig som hun er utrolig imponert over farens arbeid i alle disse årene.

– Jeg tror ikke det er så mange generasjonsbedrifter igjen, sier Camilla.

Blir det en femte generasjon?

– Både min og Nina sin datter jobber i Skoringen nå. Det blir spennende å se om en av de eller en av brødrene vil ta over, sier Camilla og smiler lurt.

Åpner på Kvadrat

Familien Rørtvedt driver i dag både Skoringen i Stavanger, Madla og Kilden og ECCO-shop i Stavanger, mens i mars inntar familien Kvadrat for første gang.

– Når muligheten kom så tok vi den. Det blir gøy å åpne på Kvadrat. Vi har fått en fin velkomst og ser med glede frem til å bli en del av Kvadrat-familien, sier Camilla.

Hun gleder seg til åpningsdagen, og til å få alt på plass. Akkurat nå synes hun det er litt mange løse tråder og høye skuldre.

– Jeg har litt høy puls, men vi gleder oss veldig. Vi har en utrolig god butikkleder på plass. På åpningsdagen deler vi ut 100 goodiebags, noen av dem inneholder kupong på gratis sko, og det blir en mengde gode tilbud, sier Camilla.

Ingen kommentarer enda.

Legg igjen en kommentar

Åpent i dag
14-19