The Body Shop og VO-linjen, sammen mot vold og overgrep

1 av 5 kvinner i Norge har blitt utsatt for voldtekt, viser nyere forskning fra Nasjonalt Kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS).

Samtidig som den samme forskningen viser at kun 1 av 10 oppsøker medisinsk hjelp i den første perioden etter voldtekten. Med kampanjen «Er du usikker, er du sikker - sjekk at begge er med» ønsker The Body Shop og Vold- og overgrepslinjen å sette fokus på tematikken, og samtidig informere om at det finnes hjelp.

Siden 1976 har The Body Shop jobbet for å bidra til positiv endring i samfunnet med ulike kampanjer som Forever Against Animal Testing, Din Utvei, Regnbuetelefonen og Pårørendesenteret. I år har The Body Shop valgt ut Vold- og overgrepslinjen (VO-linjen) som samarbeidspartner. VO-linjen er en nasjonal, døgnåpen og anonym hjelpelinje for deg som opplever eller har opplevd vold eller overgrep i nære relasjoner.

Vi er stolte av vårt nye og viktige samarbeid med VO-linjen, sier Cecilie Sandbu, markedssjef i The Body Shop. Målet er å utgjøre en forskjell for volds- og overgrepsutsatte ved å sette fokus på og synliggjøre hjelpetilbudene som finnes.

The Body Shop skal også selge sine bestselgende håndkremer til inntekt for VO-linjen. I tillegg ønsker The Body Shop å bidra til å samle inn underskrifter for en samtykkelov som tydeliggjør at sex uten samtykke er voldtekt. Underskriftsaksjonen til Amnesty vil være tilgjengelig hos The Body Shop på Kvadrat.

Behov for lavterskelhjelp til utsatte

Tallene fra NKVTS sin omfangsundersøkelse viser at forekomsten av vold i Norge er høy. Det peker på et tydelig behov for et lavterskel hjelpetilbud for vold- og overgrepsutsatte, og at befolkningen vet om disse.

Tallene om hvor få som oppsøker hjelp synes vi i The Body Shop var skremmende høyt og derfor vil vi løfte frem VO-linjen. Om vi kan bidra til at bare én person som enda ikke har oppsøkt hjelp gjør det, så er denne kampanjen vellykket, sier Sandbu.

VO-linjen åpnet oktober 2019, og har siden det hatt en konstant økning i antall henvendelser. I mars 2023 nådde VO-linjen 10 000 henvendelser, og en god del av de er fra mennesker som forteller for første gang om vold eller overgrep.

Det er mange grunner til det er en høy terskel for å oppsøke hjelp, og vår viktigste oppgave er å prøve å senke den terskelen og møte de utsatte der de er komfortable med å dele, sier Julie.

The Body Shop samarbeidet med VO-linjen i 2020 med fokus på partnervold. Kampanjen samlet inn 277 000,- til hjelpelinjen. VO-linjen er spente og glade for å gjenoppta samarbeidet.

Vi er så takknemlig for at The Body Shop igjen ønsker å samarbeide med oss, dette har stor betydning for vårt videre arbeid, legger Haatuft til.

Trenger du noen å snakke med?

VO-linjen er en nasjonal, døgnåpen og anonym hjelpelinje for deg som opplever eller har opplevd vold eller overgrep i nære relasjoner. Der kan utsatte, pårørende og hjelpeapparatet ta kontakt for støtte, råd og veiledning fra fagpersonell. VO-linjen kan kontaktes på telefon 116 006 eller via chat på volinjen.no.

Tekst og foto
The Body Shop

Aktuelle tilbud

  • -30% på alle varer

    Sommersalg The Body Shop
    Gjelder 26. juni – 31. juli

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 21:00