La ungdommen spille

E-sport og gaming er hot blant barn og unge, og nå finnes det et alternativ til å sitte alene på rommet og spille. Et veldig godt alternativ!

På Kvadrat finner du nå et helt nytt tilbud for barn og unge. Rett innenfor hovedinngangen er det bygget en staselig trapp som leder til et nytt samlingssted. Som en stairway to heaven! For går du opp trappen kommer du til et unikt sted for gaming-interesserte. Området heter Åsgard. Her får gaming-interesserte barn og unge et organisert tilbud i trygge rammer. I Åsgard finner du blant annet en e-sportavdeling med 20 råflotte datamaskiner, drop-in PlayStation-lounge, simracing, Super Smash og e-sportklubben Einherjar sitt regionkontor.

Frustrert over at sønnen gamet

Hilde Gunn Ørland er en av gründerne og generalsekretær i Einherjar eSport. Hun sørger for at de som kommer opp trappen til Åsgard får meningsfylte dager i et trygt miljø. Selv er hun ingen gamer enda og lenge hadde hun faktisk null forståelse for at barna ville bruke tid på dataspill.

– Jeg var frustrert fordi sønnen min brukte mye tid på skjerm og spilling. Hver dag var en kamp fordi jeg syntes at han heller burde gå ut å leke og være med venner. Han prøvde å forklare hva han holdt på med, men jeg forstod ikke hva han sa. Jeg kunne ikke relatere meg til det, mimrer Ørland.

Hun forteller at hun startet å lese seg opp på forskning om gaming og e-sport. Etter kort tid kom vendepunktet. Hun forstod at hun måtte si unnskyld til sønnen sin.

Jeg måtte si til sønnen min at jeg hadde feilet, fordi jeg innså at gaming også handler om lagspill, samarbeid, kommunikasjon, strategi og problemløsning. Temaer som er så viktige i arbeidslivet og i livet generelt.

Etablerte idrettslag for e-sport

For en mor som alltid har hatt verv i tradisjonelle idrettslag, så Ørland fort at det manglet et organisert tilbud innenfor denne idretten. Derfor etablerte hun i samarbeid med flere andre e-sportklubben Einherjar eSport. I dag har klubben rundt 500 medlemmer fordelt på snart 11 avdelinger i hele regionen. Hovedkontoret er i Åsgard på Kvadrat. Medlemmene har faste treningstider hvor det er fokus på sunne verdier og positive holdninger til både fysisk og mental trening. Ørland er tydelig glad for alle som ønsker å bidra i klubben:

– I Einherjar-familien er det mer enn 100 frivillige og over 50 trenere som gjør en super jobb for de unge gamerene!

Anstendig arbeid for alle Ørland forteller at jobben hennes, som også er å være drift- og markedsansvarlig for Åsgard, har tatt en ny vending etter pandemien. Hun opplever at mange unge, som står utenfor arbeidslivet, oppsøker senteret fordi de har lyst å bidra og skape verdi.

Flere av disse unge hadde ikke arbeidserfaring før pandemien og syntes at det var vanskelig å komme inn i arbeidslivet. Men de har en massiv kunnskap om gaming og hele økosystemet rundt denne hurtigvoksende idretten.

Ørland forteller at gruppen med ung arbeidskraft er viktig.

De er en stor ressurs som er løsningsorienterte, innovative og veldig samarbeidsvillige. Vi er opptatt av bærekraft og brenner for anstendig arbeid for alle. På Kvadrat har vi et team på rundt 18 personer i ulike stillingsstørrelser og med ulike ansvarsområder og oppgaver. De fleste er studenter som studerer på UiS, og flere har sitt første møte med arbeidslivet her.
Tekst
Skarp
Foto
Kvadrat

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo