Biene har flyttet hjem

Bier
Biene på Kvadrat
Bier
Bier
Bier
Aribee&bee og M.A.D Honey B`s på plass
Bier
Bier
Bier
Biene flytter hjem

På toppen av Kvadrat, ligger det en skjult oase som ikke alle vet om.

Det er nemlig hjemmet til en haug med pollinerende innsekter, og i dag flyttet biene inn! Det er fire forskjellige gjenger av bier som har flyttet til taket på Kvadrat i hver sin kube.

Bikube 1: Airbee&bee

Airbee&bee drives av et hardarbeidene team, ledet av dronningen Beatrice. De har gjort det til sin misjon å tilby bier fra fjern og nær et komfortabelt og hyggelig sted å bo mens de utforsker området rundt Kvadrat. Ideen kom til dem da de la merke til at stadig flere bier besøkte senteret og ønsket et sted å hvile seg etter en lang dag med pollinering.

Inne i Airbee&bee er det en rekke små bierom, hver med en komfortabel seng laget av myke blomsterblader og dyner av honning. Det er til og med en minibar hvor reisende bier kan nyte deilige blomsternektar-cocktails etter en lang dag med arbeid. Cocktailene er spesiallaget av en talentfull nektarbarista som heter Buzzina.

Dronning Beatrice og hennes team jobber hardt for å sikre at hver eneste gjest får en uforglemmelig opplevelse. Ord om den fantastiske bikuben har spredt seg raskt, og Airbee&bee har begynt å generere en solid biinntekt.

Bikube 2: M.A.D Honey B`s

M.A.D Honey B`s er gruppenavnet til en stor gjeng honningbier på Kvadrat. Bikuben de bor i har blitt en ekte honningfabrikk som sprudler over av godsaker og klissete kjærlighet. Blant M.A.D Honey B`s-gjengen er hver eneste bie en ekspert på sitt felt. Dronning Renabi har et hjerte like stort som hagen utenfor bikuben, og hun leder flokken med kjærlighet og visdom. Arbeiderbiene er utrolig flinke til å samle nektar blant de vakre blomstene rundt Kvadrat, og deres flittige innsats er en av grunnene til at honningen deres smaker så fantastisk.

Men det som gjør M.A.D Honey B`s virkelig spesielle er deres ønske om å gjøre en forskjell. De produserer mer honning enn de noensinne kan spise alene, og derfor ønsker de å gi bort honningen til naboene sine. For M.A.D Honey B`s vet at det å gjøre en forskjell handler om å skape et sted der mennesker og naturen kan blomstre sammen, og det er akkurat det de gjør, en nektardråpe av gangen.

Bikube 3: Honninghagen

I Honninghagen er det alltid liv og røre, takket være de ivrige biene som bor der. Her driver tusenvis av bier Kvadrats søteste buzziness.

I motsetning til noen av de andre bikubene som liker å holde seg til velstelte hager og blomsterbed, slår Honninghagen et slag for de overgrodde og ville hagene. De har en spesiell kjærlighet for blomster som andre kanskje anser som ugress, og de ønsker å vise hvor viktig disse plantene er for biene.

Biene i Honninghagen, med sine søte neser og dyktige pollenbørster, er som kunstnere som maler hver blomst med kjærlighet og omsorg. Den minner oss om at ekte skjønnhet ofte finnes i det som er annerledes, i det som skiller seg ut, i det som er undervurdert. Så, la oss alle bli inspirert av Honninghagen til å se verden med et fargerikt perspektiv

Bikube 4: Bifrost

Denne bikuben er langt mer enn et hjem for bier. Det er en portal til en annen verden, en bro mellom menneskenes rike og en magisk sfære.

Bifrost blir kalt Bifrost av en grunn. Denne bikuben har en uvanlig egenskap – den er bygget med dråper av regnbuen. Og ikke bare hvilke som helst dråper, men de som var hentet under den legendariske regnbueboren som de norrøne gudene brukte for å komme hjem til Åsgard og Valhall med einherjene. Denne broen var så vakker at den glødet i alle regnbuens farger, og den ble bevoktet av gudene selv.

Hilbie, som er kjent som en klok og mild valkyrie, styrer bikuben med kjærlig omsorg. Hun vet at hver gyllen dråpe i Bifrost kommer fra et magisk sted. Bifrost er ikke bare et sted for bier og honningproduksjon. Det er et symbol på forbindelsen mellom to verdener, en bro som knytter sammen drømmer og virkelighet.

Bier
Biene er på plass
Bier
Bier
Bier
Kvadrat x PlanBi
Bier
Bier
Bier
Kvadrat x Planbi

Om biene

Biene som har flyttet til taket av Kvadrat er brune bier (Apis mellifera mellifera). Nordisk brunbie er den eneste opprinnelige birasen i Nord-Europa, og regnes av Norsk genressurssenter i dag som en bevaringsverdig nordisk birase, det vil si at den både er nasjonal og så fåtallig at den regnes som truet. Vi deltar i bevaringsarbeidet av denne gjennom vårt avlsarbeid.

Brunbiene er godt tilpasset klimaet vi har her i Rogaland. De er blandt annet litt større enn den Europeiske honningbia, er mer hardføre og nøysomme. Det kommer godt med i vinden vi har her. De har ikke den lengste tunga og overlater dermed blomstene med de dypeste nektariene til sine ville pollinator-kolleger: humler, solitære bier og flere.

Samarbeid med PlanBi

I samarbeid med PlanBi ønsker vi å sette søkelys på bienes viktige funksjon i økosystemet. Ca. 1/3 av maten vi spiser er avhengig av insektpollinering, og det er neppe et alternativ for oss å leve uten de gode produktene vi høster i naturen.

Honningbien er langt fra alene om å pollinere i naturen. De aller viktigste pollinatorene vi har er de ville – og det er de vi jobber for å ta vare på. Honningbier jobber i samspill med ville bier, humler, blomsterfluer, sommerfugler og biller for en blomstrende og mangfoldig natur. Honningbiene kan kalles en ambassadør for alle pollinerende insekter

Korte fakta

  • Antallet bier i kuben varier gjennom året. Etter en lang vinter kan det være rundt 15.000 bier i en kube, mens midt på sommeren kan det bli opp mot 50-60.000 bier i en kube.
  • Det er en dronning i hver kube og hun kan legge opp mot 2000 egg i løpet av en dag.
  • 99% av biene i en kube er jenter. Disse kalles for arbeiderbier.
  • Resten er gutter, men de lever kun om sommeren. De kalles for droner.
  • En arbeiderbie lever i ca. 30-40 dager og samler litt under en teskje honning i løpet av livet.
  • Biene som fødes om sensommeren og høsten lever gjennom hele vinteren.
  • Biene kan fly opp til fem kilometer etter mat, men foretrekker områder rundt en kilometer fra kuben.
Tekst
Ida Amalie Berg Toft, Sr. Markedskoordinator
Foto
Cem Yildiz, Innholdsprodusent