5 år – tips til bursdagsfeiringen

Tre barn som smiler med ballonger i hendene
Nærbilde av kake med tallet fem på

Skal du arrangere bursdag for 5-åringen kan du fint inkludere bursdagsbarnet i planleggingen. Vi gir deg våre beste tips til barnebursdag for 5-åringer.

Det er ingen hemmelighet at barn elsker bursdag, og har du en som blir fem dette året, har nok han eller hun snakket om bursdagen sin en god stund allerede.

– Femåringer har vært i mange bursdager og vet hva de vil ha, sier bursdagseksperten Camilla Reimers.

Sammen med Larisa Boos driver hun nettstedet Bursdagsjentene.no. Her har de samlet tips, ideer og inspirasjon til barnebursdagen – enten du skal arrangere temabursdag eller invitere til en helt vanlig feiring.

Planlegg bursdagen sammen

Reimers anbefaler at du lytter til femåringen, og at dere sammen kommer frem til løsninger på hvordan bursdagsfeiringen skal være. Det kan også være lurt å avklare forventninger på forhånd.

– Bursdagen blir mest vellykket når barnet vet hva som skjer og ikke forventer at det skal komme en ekte julenisse eller en klovn på selve dagen – selv om de har sett dette hos andre, forklarer hun.

Slik pynter du

I denne alderen skal du ikke se bort i fra at bursdagsbarnet ønsker seg temabursdag. I så fall pynter du deretter. Blant de mest populære temaene finner du fotballbursdag, prinsessebursdag og sjørøverbursdag.

Dersom bursdagsbarnet ikke har noen spesielle ønsker til pynt, er ballonger og farger alltid en sikker vinner.

Tips

Legg gjerne en papirduk på spisebordet, så kan barna tegne på duken.

Hvem inviterer man?

Det kan være vanskelig å vite hvem man skal invitere når man arrangerer barnebursdag, men en god huskeregel er at ingen skal føle seg utenfor.

– Inviter gjerne gruppen barnet er sammen med, men ikke ekskluder to fra en avdeling i barnehagen. I utgangspunktet tenker jeg at man ber alle eller noen få, sier Reimers.

Lag en kjøreplan

– Femåringer er veldig enkle og hører godt etter når en beskjed blir gitt. De kan ha litt maur i rompa, men ikke vær redd for å bruke en tydelig voksenstemme når du gir en beskjed, tipser Reimers.

Hun råder deg likevel til å ha en kjøreplan i bakhånd, for eksempel på denne måten:

17.00: Barna ankommer, blir møtt i døren og hjulpet av med klær.

17.15: Gaveåpning med «flasketuten peker på»

17.30: Maten blir servert. Ha gjerne en spørrekonkurranse / quiz ved bordet, men husk at spørsmålene må være tilpasset femåringer. Fordelen med aktivitet ved bordet er at du kan drøye tiden barna sitter samlet, og stemningen blir ofte veldig god.

Tips til servering

  • Pizza
  • Pølser
  • Gryterett
  • Sjokoladekake
  • Muffins
  • Frukt

17.50: Tid for aktiviteter. Du vet nok godt hva femåringen elsker å leke. Enten det er gjemsel eller en-to-tre rødt lys bør det være en lek alle kan være med på.

18.30: Tilbake til bordet for å spise kake og synge bursdagssang. Lek gjerne hviskeleken mens barna sitter ved bordet.

19.15: Avslutt med fiskeleken eller en morsom skattejakt.