Hjemmelagde gaver til babyshower

To damer som maler på lerret
lilla og brunt personlig smokkesnor som babyshower gave
Ildfast form med hjemmelaget middagsrett av kjøtt, erter, gulrøtter.
Dame som bruker symaskin
Baby som ligger i senga og sover meg brun strikket teppe over seg
Mor, far og to barn i pyjamas som sitter på senga og ser gjennom et bilde album

De aller koseligste gavene til mor og barn lager du selv. Men skulle du ikke være av den fingernemme typen, har vi noen gode tips på lur til deg også.

Få ting er så hyggelig å få som hjemmelagde gaver. Ikke bare er det rørende at noen har lagt ned tid og krefter på å lage noe til deg – du får i tillegg en gave som er helt unik og ulik det alle andre har. Disse tingene får gjerne stor affeksjonsverdi.

Skal du i en babyshower er det derfor ingen dum idé å lage noe istedenfor å kjøpe noe.

Vi har snekret sammen en liste med gaveideer som det er fullt mulig å lage selv – og som vi er sikre på at mottakeren kommer til å sette stor pris på.

Personlig smokkesnor

En ting de aller fleste babyer har til felles, er at de elsker smokk. En genial oppfinnelse som sørger for at smokken holder seg i nærheten av barnet, er en smokkesnor – og den kan du enkelt lage selv.

Du trenger smokkering og seleklips, som du får kjøpt i en hobbybutikk. Ringen fester du utenpå selve smokken, og klipsen brukes som feste til babyens klær.

Hvordan selve snoren imellom skal være er helt opp til deg. Du kan for eksempel kjøpe et bredt sløyfebånd, sy eller strikke et bånd selv, eller lage en snor av tråd og perler.

Går du for sistnevnte alternativ kan du for eksempel kjøpe perler med bokstaver på så du kan stave babyens navn. Her er det bare kreativiteten som setter grenser!

Slager til magen

Når babyen kommer er det i hovedsak én ting som opptar de nybakte foreldrenes tid: nemlig babyen. Det er ikke uten grunn at «babybobla» er et hyppig brukt uttrykk, og det kan være utfordrende å finne tid til hverdagslige sysler som matlaging og husarbeid. Derfor er det en genial idé å gi bort mat i gave.

Lag en stor gryte av noe sunt og godt som du fordeler i plastbokser som rommer middag til ca. to porsjoner som mor og far kan ha i fryseren. Da har de en deilig middag innenfor rekkevidde til de dagene de trenger det som mest.

Finn fram symaskinen

Er du glad i å sy? Da kan du trylle fram mange fine gaver. Et godt tips er å sy et babyteppe. Det får mottakeren garantert bruk for, ettersom det både kan fungere som underlag for lek og bleieskift og som en varmekilde i vogna.

En annen god idé er å sy en ammepute. Tegn mønsteret på bakepapir og gå til innkjøp av stoff til innerfôr og ytterfôr, platevatt eller isoporkuler og en glidelås – slik at det ytterste trekket er avtakbart og kan vaskes. Du kan også sy på en liten navnelapp for å gjøre gaven ekstra personlig.

Har du litt erfaring bak symaskinen, kan du også prøve deg på et lunt og fint babynest.

Det er en liten madrass med beskyttelseskanter som sørger for at barnet ikke faller ut, og det kan brukes både i sofaen, i vogn og på gulvet.

For å lage dette selv trenger du stoff, madrass eller platevatt, putefyll og eventuelt bånd og blonder hvis du ønsker å pynte det. Veiledning til hvordan du går frem finner du på nettet.

Velvære fra kjøkkenbenken

I en periode som består av lite søvn og mye gulp, er velvære gjerne sårt tiltrengt for mor. Derfor kan du lage en deilig kroppsskrubb som oppfordrer henne til å ta en lang dusj og få en stakket stund for seg selv.

Du lager enkelt en deilig skrubb av kaffegrut, brunt sukker, kokosolje og noen dråper av en velduftende olje. Kaffegrutet tørker du i ovnen først, og deretter er det bare å blande ingrediensene sammen til ønsket konsistens. Ha skrubben i et norgesglass eller en annen fin glassbeholder og knytt en sløyfe rundt.

Tips mellom to permer

En veldig koselig idé er å kjøpe inn en stor bok eller et album som du i samarbeid med de andre gjestene fyller med hilsener og tips til barseltiden.

Hilsenene kan erstatte kort – som jo uansett har en tendens til å bli liggende og støve i en skuff. Tipsene kan dreie seg om alt fra forslag til gode podcaster, lydbøker, filmer og TV-serier til gode spedbarnsråd.

Dette blir en bok som mottakeren kan ta fram de gangene hun føler seg litt alene med babyen i sofaen – og hver gang hun vil minnes verdens beste babyshower.

Barn som ligger i krybbe som ser opp mot hengende leker
Gul leke, stjerne og måne pute med baderomstilbehør som håndkle, børste og olje
Bleiekake med bånd med ulike dyr og en elefant bamse på toppen
liggende baby som blir smurt på med ansiktskrem av mor
barneklær, leker og tilbehør som henger på veggen
barneklær, tilbehør, sko og leker som ligger plassert fint på bakgrunn
barneklær, biteleker, sokker, genser, onesie og håstrikk i natur farger til baby
Smilende baby med brun bamselue

Rekker du ikke lage noe selv?

Gå for en av disse geniale gaveideene som alle som venter barn faktisk trenger:

Bleier

Det høres kanskje kjedelig ut, men bleier er faktisk utrolig deilig å få, ettersom det går vanvittig mye av det når man har et spedbarn i hus. For syns skyld kan du gjerne gjøre noe gøy ut av dem, som å lage en bleiekake.

Gulpekluter

Spør en hvilken som helst småbarnsmor, og hun vil bekrefte at man aldri kan få for mange gulpekluter i hus når man har en liten baby. Dette er med andre ord en gave som garantert blir brukt.

Kremer, salver og oljer

For å sørge for at babyhuden ikke blir tørr og nuppete, er det et must å ha et lager av gode salver og badeoljer som er tilpasset de minste. Gå til innkjøp av en søt liten toalettmappe som du fyller med en god fuktighetskrem, zinksalve, badeolje og en klut som er mild mot huden.

Klær i gunstige størrelser og fasonger

Søte babyklær er alltid stas å både gi og få, men her er det enkelte størrelser som har lengre levetid enn andre. Kjøper du klær mellom størrelse 62-80 (tilpasset barn mellom tre og ni måneder) kommer plaggene gjerne til større nytte, ettersom dette er en periode hvor barnet ikke vokser altfor mye. De aller første ukene og månedene vokser barnet gjerne så fort at man knapt rekker å få brukt alle klærne man har, så styr unna de minste størrelsene.

Er du opptatt av at klærne skal bli brukt, bør du også motstå trangen til å kjøpe søte bluser, kule kjoler og den slags. Uansett hvor nusselige plaggene ser ut, er det et faktum at babyer som ligger mye og kravler på gulvet har det best i en body med en myk bukse over. Mye av det som er søtt er rett og slett veldig upraktisk, så gå for noe «safe».

Sokker

Sokker går det mye av, så her er det praktisk for foreldrene å ha et solid lager. Gå for sokker som er lange, da de helt korte babysokkene bare faller av.

Bitering

Idet barnet begynner å få tenner er det bare en ting som gjelder, og det er en bitering eller biteleke. Velg gjerne en variant som også kan underholde barnet litt, som en som lager lyd eller en i sterke farger.

En liten lue

Små babyer bruker lue hele tiden, uavhengig av årstid. Derfor er det supert for nybakte foreldre å få små, tynne luer – gjerne uten knytting eller annet dilldall, slik at de er behagelig å sove med.