Bunad til konfirmasjon: Dette bør du tenke på

     OBS! Denne nyheten er over ett år gammel

Når man skal velge bunad til konfirmasjon er det flere ting man bør tenke på. Her er butikksjef på Embla bunader, Inger Sofie Kristiansen, sine beste råd.

– Å velge bunad er en modningsprosess. Det er lurt å komme innom butikken flere ganger, og gå noen runder med seg selv før man bestemmer seg, sier butikksjef på Embla bunader på Kvadrat, Inger Sofie Kristiansen.

Populære farger

Med så mange farger, mønster og fasonger er ikke beslutningen enkel. Derfor pleier Kristiansen å starte med et avgjørende spørsmål til konfirmanten: Har du lyst til å stikke deg ut eller har du lyst til å være som venninnene dine? I tillegg ser hun på hvordan hud- og hårfarge passer til de ulike fargene og broderiene.

– Fargene som har vært populære over tid er de lyse, som champagne og blåtoner, sier butikksjefen og fortsetter:

– Det er veldig fint, men det er synd at så få velger rødt. Oppmerksomheten fanger man med sterke farger. Kommer man i rødt så skal jeg love deg at folk ser på.

Kreative mønster

Dersom man ønsker et ryddig og rent uttrykk er mønsteret på Frafjord-bunaden et godt valg. Mens på Jelsa og Bjerkreim på sin side har mer livlige mønster som setter fantasien i gang.

– Hva du velger henger ofte sammen med hvordan du er som person. De som er mer kreative vil ofte velge Løland eller Bjerkreim, sier Kristiansen.

BUNADER:Embla bunader på Kvadrat finner du 33 forskjellige bunader.

 

Finmål og grovmål

Før du kan bestille bunad må du komme til butikken for å ta et grovmål. Dette er for å tilpasse forkle, slik at broderingen kan settes i gang. Når det gjelder skjørt, vest og skjorte lar de konfirmanten vokse så lenge som mulig før de kommer inn til finmål.

– Som regel bestemmer konfirmanten seg for hele pakken når de er inne på grovmål. Noen velger forkle ut i fra hvilken vest de velger, mens andre gjør motsatt. Alt etter hva de liker best. Det er litt som høna og egget, sier Kristiansen.

Dyktig skredder

I tillegg til kunnskapsrikt personale finner du også en dyktig skredder hos Embla bunader med 30 års erfaring innen kjole-og draktsøm. Skredder Oddbjørg Sele monterte sin første bunad i 1989.

– En bunad skal ha et spesifikk utseende, og det er flere regler man skal følge, sier skredder på Embla bunader, Oddbjørg Sele.

SKREDDER: Oddbjørg Sele på Embla bunader Kvadrat er godt i gang med å sy bunader til konfirmasjonene neste år.

TIPS! Det kan være lurt å levere inn bunad før jul dersom du skal sy om bunaden før 17. mai. Etter nyttår prioriteres konfirmantene.

Ingen kommentarer enda.

Legg igjen en kommentar

I dag er det
stengt