En meksikansk pause i jula

Det er nok ikke alle som tenker på Chili Con Carne som førjulsmat, men det er perfekt, sier Toini Underhaug og røper gjerne sin lille hemmelighet.

 


Toini er en driftig dame, og åpnet nylig sin andre butikk på Kvadrat. Tilbords Kvadrat finner du nå i både i nord og sør.

Det blir mer enn nok julemat uansett, så det er fint med en liten pause både fra den og julestria. Dessuten er det perfekt å invitere på en gryterett som nesten lager seg selv. Da blir det mulig å samles til noe hyggelig selv om vi stresser rundt. Det er også en fin anledning til å dekke et lunt og koselig bord med meksikansk inspirasjon. Bruk litt farger, gult, rødt og oransje. Det frisker opp mørke kvelder.

Oppskriften er egentlig ikke min, den er hentet fra min favoritt «Familiekokeboka» av Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen. Jeg har bare lagt til en liten, men viktig ting som de hadde «glemt». Mørk sjokolade gir en dyp og litt ubestemmelig god smak. Jeg liker å servere med et godt nybakt grytebrød i solide skiver med deilig sprø skorpe.

CHILI CON CARNE
Du trenger:

1 ½ kg oksebryst, høyrygg eller bog renskåret i terninger

½ solsikkeolje

2 hakkede løk

3 fedd finhakket hvitløk

3 ss spisskummen

1 ss korianderfrø

1 ss chilipulver

1 ss paprikapulver

½ ss sort pepper

1 ss salt

2 ts tørket oregano

½ malt nellik

3 ss tomatpuré

3 bokser hakkede tomater

1 liter buljong

1-3 tørkede og finhakkede chipotle chili

3 finhakkede ferske chili

2-3 bokser røde bønner

½ plate mørk kokesjokolade i biter

Slik gjør du:
Start med å brune kjøttet i en stekepanne. Litt om gangen før du tar det over i en stor gryte.
Fres løk og hvitløk i stekepanna, og når løken er blank tilsetter du alt krydderet. La det frese et minutt før du blander inn tomatpuré.

Ha alt over i gryta og kok ut panna med en skvett vann som også skal i gryta sammen med sjokolade, hakkede tomater og buljong.

Kok opp og tilsett hakket chili.

Nå skal gryta putre på svak varme i en times tid før du tar i bønner og lar det småkoke til kjøttet er mørt.

 

, , ,

Ingen kommentarer enda.

Legg igjen en kommentar

Kommenter uten Facebook

MENY