Slik lager du smaksrik julemat uten kjøtt

     OBS! Denne nyheten er over ett år gammel
Vegansk julestek med vegisterkaker, hasselbackpoteter og soppsaus. Foto: Erik Sæter Jørgensen

For blogger og forfatter Mari Hult handler ikke julen om ribbe og pinnekjøtt. Hun lager smaksrike alternativer av plantebaserte produkter, som familien elsker.

– Familien min som hverken er vegetarianere eller veganere, spiser opp den veganske julematen min. Det synes jeg er kjempe gøy. Jeg lager alltid ekstra, slik det er nok til dem også, sier blogger og forfatter, Mari Hult og smiler.

Mari Hult driver Norges mest leste vegetarblogg. Foto: Erik Sæter Jørgensen

På bordet står den store klassikeren, vegansk julestek som også kalles nøttestek. I gamle dager ble den forbundet med en hard brødform med nøtter i. Nå har den blitt utviklet til en smaksrik stek av linser, kjerner, nøtter og krydder i en deilig butterdeig. Hult lager også vegisterkaker med blomkål, ris, havre, ingefær og muskat.

– Far og svigerfar til søsteren min trodde faktisk det var medisterkaker. Det har blitt en favoritt i vår familie, sier Mari Hult.

Mange gode hjelpere

I stedet for melk bruker Hult soyamelk, kokosmelk og soyakrem. Foto: Erik Sæter Jørgensen

Til dessert lager hun riskrem av vanlig grøtris. I stedet for melk bruker hun soyamelk, kokosmelk og soyakrem. Rød saus eller kirsebær synes hun er det beste tilbehøret.

– I min familie er alle veldig interessert i mat, derfor vil alle hjelpe til. Noen ganger må vi kaste noen ut av kjøkkenet. Det kan bli litt mye, sier Hult og ler.

Metthetsfølelse

På julaften deler familien på å lage hovedrettene og tilbehøret. De lager en eller to veganske hovedretter i tillegg til ribbe. Siden de også har et familiemedlem som er allergisk mot egg og melk, passer det godt med et bord fullt av vegansk mat.

Tips! Frys restene av julesteken, ta den opp og stek den på panna. Foto: Erik Sæter Jørgensen

– Familien min spiser ribbe i tillegg til den veganske maten. Etter julematen ligger familien min stappmette på sofaen, mens jeg er klar for å åpne julepresangene med en gang. Du får ikke den vonde metthetsfølelsen av vegansk julemat, sier Hult.

Norges mest leste vegetarblogg

Det er 9 år siden Mari Hult ble veganer, og på samme tid opprettet hun “Vegetarbloggen”. I utgangspunktet ble den opprettet som en oppskriftssamling for Mari Hult selv. Men det var tydelig at hun hadde truffet et behov i markedet. Det tok nemlig ikke lang tid før Mari Hult hadde enormt mange lesere.

– Det var ikke så mange norske bloggere som skrev om vegansk mat på den tiden. Med bloggen kunne jeg hjelpe andre til å ikke gjøre de samme feilene som meg, sier hun og fortsetter:

– Å lage vegansk mat var ganske stress til å begynne med. Jeg var ikke flink til å lage mat. Jeg laget pannekaker som var så harde at man kunne trille dem.

Etter hvert fikk Mari Hult virkelig taket på matlagingen, og det resulterte i Norges største og mest leste vegetar-/veganblogg. og 2 kokebøker.

– Det er kjekt å være nyttig. Jeg liker å hjelpe andre, sier Hult.

Derfor ble Hult veganer

Grunnen til at Mari Hult ble veganer var hennes kjærlighet til dyr. Helt siden Mari Hult var liten har katter vært en stor del av hennes liv. Selv om hennes første katt ikke var den mest omgjengelige typen, så var kun det beste godt nok. Da katten ble diagnostisert med hjernesvulst, var det ingen tvil om hva som var riktig å gjøre. Svulsten ble operert bort hos dyreklinikken.

– Alle dyr har et følelsesregister. Vi er glad i å bruke penger på våre kjæledyr som er søte og koselige, men kjøper billige varianter til oss selv. For min del kan man ikke være glad i den ene og ikke den andre. Samtidig ble jeg mer og mer obs på miljøbelastningen, sier Mari Hult som legger merke til at flere og flere er oppmerksom på hva de spiser.

– Tidligere måtte jeg forsvare at jeg var veganer. Nå er det mer vanlig, sier hun.

Trykk på bildet for å se oppskriftene.

Innlegget ble første gang publisert november 2019

Ingen kommentarer enda.

Legg igjen en kommentar

Åpent i dag
14-19