Oppskrifter på Vegansk julemat

Foto: Erik Sæter Jørgensen

Her er blogger og forfatter Mari Hult sine beste oppskrifter på julemat uten kjøtt.

Vegansk julestek

Ingredienser til 6 porsjoner:
● 1 pastinakk
● 200 g sellerirot
● noen salvieblad
● 2 dl tørka røde linser
● 2 ss olje
● 1 ts løkpulver
● 1 ts hvitløkpulver
● 1 ts paprikapulver
● 1 ts oregano
● 2 ss soyasaus
● 5 dl vann med grønnsaksbuljongpulver
● 200 g grønnkål
● salt og pepper
● 1 dl pinjekjerner (eventuelt hakka mandler)
● 1-2 dl havregryn
● 6 plater butterdeig

Framgangsmåte:
Skrell og grovhakk pastinakk og sellerirot. Finhakk salvie. Skyll linsene i kaldt vann.Varm opp olje til medium/høy varme i en gryte. Ha først i pastinakk og selleri, surr det i noen minutter. Ha i linser, løkpulver, hvitløkpulver, paprikapulver og oregano, rør alt godt sammen. Tilsett deretter soyasaus og vann med buljongpulver. La det hele koke opp, deretter småkoke.
Grovhakk grønnkål og ha i når linsene har kokt i 15 minutter. Rør alt godt sammen og la det koke til all væsken er absorbert. Ha platen av varmen og smak til med salt og pepper. Rør inn pinjekjerner, ha deretter i 1 og 1 spiseskje havregryn, og jobb det hele sammen til du har en relativt fast deig som henger sammen. Ta gjerne et par runder med stavmikseren om det blir for løst.
Forvarm stekeovnen til 200 grader, kle et stekebrett med bakepapir.
Kjevle ut butterdeigen til et stort rektangel. Fordel linsemassen på midten, og rull sammen til en fast og tett stek (eventuelt kan du lage to mindre steker). Overfør til stekebrettet med brettekanten ned. Skjær forsiktig et rutemønster i toppen, og pensle med litt olje.
Stek i ca 30 minutter. Skjær i skiver før servering.

Tips: Har du rester? Oppbevar skivene i kjøleskapet over natten. Stek dem deretter sprø på begge sider i litt olje i en stekepanne. Minst like godt som dagen før!

Vegisterkaker

Ingredienser til 6 porsjoner:
● 4 dl vann med grønnsaksbuljongpulver eller -terning
● 2 dl jasminris
● 700 g blomkål
● 2 ts malt ingefær
● 2 ts malt muskat
● 1 ts salt
● 0,5 ts pepper
● 2 dl havregryn
● olje til steking

Foto: Erik Sæter Jørgensen

Framgangsmåte:
Kok opp vann med buljongpulver i en gryte. Skyll risen i kaldt vann og ha den deretter i det kokende vannet. Kok til all væsken er absorbert.
Mens risen koker, koker du opp godt med vann i en annen gryte. Grovhakk blomkålen (tenk at du skal ha biter som er cirka 0,5-1 cm lange) og kok dem til de såvidt er møre. Sil av vannet.
Ha ris og blomkål i en bolle. Rør inn ingefær, muskat, salt og pepper. Bruk en potetmoser eller stavmikser og jobb det raskt sammen til en grov masse. Du skal ha blomkålbiter igjen – alt skal ikke finmoses. Bland til slutt inn havregryn. Smak eventuelt til med mer ingefær, muskat, salt og pepper. La det hele gjerne stå litt før steking. Blandingen holder seg supert i kjøleskapet over natten. Varm opp olje til medium/høy varme i en stekepanne. Form kaker av farsen og stek dem gylne på hver side, det tar 3-4 minutter.

Foto: Erik Sæter Jørgensen

Vegansk riskrem

Ingredienser til 8 porsjoner:
● 2 dl grøtris
● 4 dl vann
● 2 ts salt
● 5 dl soyamelk (gjerne søtet)
● 5 dl kokosmelk
● 2 pakker vispbar soyakrem (rød Alpro er bra)
● eventuelt litt sukker
● mandel

Framgangsmåte:
Kok risengrynsgrøt etter anvisning på pakken med grøtris, vann, salt, soyamelk og kokosmelk. La deretter grøten avkjøles helt.
Visp soyakremen stiv. Du kan eventuelt ha i litt sukker, det kommer an på hvor søt grøten er.
Vend grøten inn i kremen og servér riskremen. Rød saus eller kirsebær er godt til – og glem for all del ikke mandelen!

Soppsaus

Ingredienser til 6 porsjoner:
● 10 g tørka steinsopp (eller annen tørka sopp)
● 0,5 dl kokende vann
● 300 g assortert sopp
● 1 sjalottløk
● 1 kinesisk hvitløk
● noen blader salvie
● 1 kvast timian
● 2 ss olje
● 1 ss brunt sukker
● salt og pepper
● 5 ss vegansk margarin
● 5 ss hvetemel
● 8 dl grønnsakskraft eller vann med buljongterning/-pulver
● eventuelt 1 ss rørte tyttebær

Foto: Erik Sæter Jørgensen

Framgangsmåte:
Ha steinsopp i en bolle og hell på kokende vann. La det stå i cirka 10 minutter.
Skjær assortert sopp i små terninger. Finhakk sjalottløk, hvitløk, salvie og timian.
Varm opp oljen til høy varme i en stekepanne. Ha i sopp, sjalottløk og hvitløk og fres det i 3-4 minutter. Skru ned varmen litt, ha deretter i sukker, salt og pepper. Løft soppblandingen ut av pannen. “Fisk” steinsoppen opp av bløtevannet og ha sammen med resten av soppen. Spar på bløtevannet.
Ha margarinen i gryten.. La den frese i et par minutter, ha deretter i melet. Rør det hele sammen, og la det stå på varmen til det begynner å bli brunt.
Spe med bløtevannet fra steinsoppen samt grønnsakskraft til du får en tykk og fin saus. Visp jevnlig. Ha til slutt i soppblandingen, salvie og timian. Smak til med salt og pepper. Skru varmen ned og la sausen småkoke fram til servering. Jeg synes det er godt å røre inn litt rørte tyttebær i sausen også, men dette er ikke nødvendig.

Hasselbackpoteter

Ingredienser til 6 porsjoner:
● 12 poteter
● 2 ss olje
● salt
● pepper
● eventuelt litt provencekrydder eller paprikapulver

Foto: Erik Sæter Jørgensen

Framgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 225 grader og finn fram en ildfast form som har plass til 12 poteter.
Vask potetene og skjær dem i tynne skiver, men ikke helt gjennom – de skal henge sammen i bunnen. Gni formen inn med 1 ss olje. Ha i potetene, pensle resten av oljen over dem. Ha på salt og pepper, og eventuelt litt provencekrydder eller paprikapulver.

Sett formen midt i ovnen og stek i cirka 40 minutter, til de er gylne og fine. Steketiden kan variere noe med størrelsen på potetene.

Ingen kommentarer enda.

Legg igjen en kommentar

Åpent i dag
10-18