
Maggi Gausel fra Bryne bruker norske råvarer og har fokus på å spre matglede. Her er fire enkle juleoppskrifter fra kokebokforfatteren.
Kvadrats julegeit
Jeg har laget en helt ny oppskrift til Kvadrat sitt julemagasin.
Du trenger til 14 stk:
100 g lettkokte havregryn
750 g siktet hvete
½ ts salt
2 ts tørrgjær
1 ss sukrim gold/sukker
1 ss chiafrø eller linfrø
5,5 dl kald melk
1 ts nero sukkerkulør
- Bland alt det tørre i en kjøkkenmaskin.
- Tilsett kald melk som er blandet med sukkerkulør.
- Elt deigen i minst 20 min til den slipper bollen.(ps: elting er særdeles viktig for et bra resultat) Deigen kan være noe klissete i starten av eltingen, men havregrynene og chiafrøene vil etter hvert ta til seg veske. Er deigen fortsatt for bløt tilsettes 2 ss siktet mel.
- La deigen heve på et lunt sted i ca 2 timer.
- Del deigen så i 14 emner og lag avlange rundstykker. Klipp eller skjær i hver ende.
- La julegeitene etterheve i ca 20 min.
- Stek dem i en forvarmet ovn på 225 grader i 10 -12 min. Avkjøles på rist. Kan fryses.
- For julegeiter med surdeig: godtnok.no
Stort grytebrød til jul
4,2 liter
8oo g siktet spelt eller hvete
50 g havremel/havregryn
7 dl vann
1,5 ts tørrgjær
3 ts salt
2 ss sukker/sukrin gold
Julekrydder og sukker til topping
- Bland alt det tørre i en bolle.
- Tilsett vann og rør godt med en slikkepott. Deigen skal være litt klissete.
- La den stå på kjøkkenbenken med lokk over natten. Sett gjerne deigen på morgenen om du skal lage brødet til kvelden. Har du glemt å sette deigen tidlig nok, tar du bare 1 ts ekstra tørrgjær.
- Når deigen er ferdig hevet, tar du litt mel på deigen og vender den rundt et par runder med en slikkepott i bollen.
- La brødet etterheve i 1–2 timer.
- Ha semulegryn i bunnen av gryta, dette for at deigen ikke skal sette seg fast i bunnen.
- Hell over deigen i en forvarmet gryte ( som tåler 250 grader)og dekk for eksempel med havsalt og med julens krydder som nellik, kanel, ingefær og sukker. Dette gir en karamellisert skorpe.
Stek brødet i forvarmet gryte og ovn på 245–250 grader i 35 minutter med lokk, 3-5 minutter uten lokk.

Maggis låvekjeks
Du trenger til 18-20 småkaker:
100 g hvitt sukker eller Sukrin gold
2 eggehviter
2 -3 ts lakrispulver eller 1 ts vaniljepulver/sukker
125 g malte mandler
50 g mørk sjokolade
- Sett ovnen på 180 grader. Pisk sukker og eggehvite stivt.
- Bland det tørre i en bolle og ha i hakket sjokolade.
- Bland så dette veldig forsiktig inn i den stive eggehviteblandingen. Dette for at luften i småkakene ikke skal gå ut.
- Form 18-20 kjeks med en spiseskje på et bakepapir .
- Stekes midt i ovnen i 13-15 min til de er gyldne.
- Avkjøles på rist. Oppbevares i tett boks på et kjøling sted eller på en låve.

Maggis havrebrød
Brødet er svært næringsrikt , da det inneholder nesten bare havre. Kesam er det som gjør dette veldig saftig. Man kan enkelt bruke yoghurt også.
Dette kan enkelt lages glutenfritt med å bruke glutenfrie havregryn. Det smaker helt likt.
Du trenger:
2 dl lettkokte havregryn (kan bruke store også)
2 dl havremel (kan knuse havregryn i blender også)
2 ts bakepulver
2 ts sukrin gold/sukker
0,5 ts salt
1,5 dl kulsyrevann (gjør det luftig)
1/2 dl vann
3 ss mager kesam/yoghurt
havsalt til topping
- Sett ovnen på 200 grader varmluft.
- Bland alt det tørre i en bolle. Tilsett vann og kesam og rør godt. La det stå i et par minutter for at havregrynene skal trekke til seg veske. Dette er svært viktig slik at ikke brødet skal renne ut og bli tynt.
- Hell så deigen over på et bakebrett med bakepapir og smør utover med en slikkepott til en firkant på ca 25 x 25 cm.
- Topp med havsalt eller urter etter smak.
- Stekes midt i ovnen i ca 13 min.
- Avkjøles på rist.
- Ønsker du et mer proteinrikt brød kan du tilsette 1 egg. Men det passer ypperlig med egg oppå et ferdigstekt brød også.
- Brødet smaker best nystekt , men kan fryses eller legges i kjøleskap. Smaker da nydelig etter en tur i brødristeren.

Ingen kommentarer enda.