Maggi sine gode oppskrifter til jul

Maggi Gausel fra Bryne bruker norske råvarer og har fokus på å spre matglede. Her er fire enkle juleoppskrifter fra kokebokforfatteren.

Kvadrats julegeit

Jeg har laget en helt ny oppskrift til Kvadrat sitt julemagasin.

Du trenger til 14 stk:
100 g lettkokte havregryn
750 g siktet hvete
½ ts salt
2 ts tørrgjær
1 ss sukrim gold/sukker
1 ss chiafrø eller linfrø
5,5 dl kald melk
1 ts nero sukkerkulør

  • Bland alt det tørre i en kjøkkenmaskin.
  • Tilsett kald melk som er blandet med sukkerkulør.
  • Elt deigen i minst 20 min til den slipper bollen.(ps: elting er særdeles viktig for et bra resultat) Deigen kan være noe klissete i starten av eltingen, men havregrynene og chiafrøene vil etter hvert ta til seg veske. Er deigen fortsatt for bløt tilsettes 2 ss siktet mel.
  • La deigen heve på et lunt sted i ca 2 timer.
  • Del deigen så i 14 emner og lag avlange rundstykker. Klipp eller skjær i hver ende.
  • La julegeitene etterheve i ca 20 min.
  • Stek dem i en forvarmet ovn på 225 grader i 10 -12 min. Avkjøles på rist. Kan fryses.
  • For julegeiter med surdeig: godtnok.no

Stort grytebrød til jul

4,2 liter
8oo g siktet spelt eller hvete
50 g havremel/havregryn
7 dl vann
1,5 ts tørrgjær
3 ts salt
2 ss sukker/sukrin gold
Julekrydder og sukker til topping

  • Bland alt det tørre i en bolle.
  • Tilsett vann og rør godt med en slikkepott. Deigen skal være litt klissete.
  • La den stå på kjøkkenbenken med lokk over natten. Sett gjerne deigen på morgenen om du skal lage brødet til kvelden. Har du glemt å sette deigen tidlig nok, tar du bare 1 ts ekstra tørrgjær.
  • Når deigen er ferdig hevet, tar du litt mel på deigen og vender den rundt et par runder med en slikkepott i bollen.
  • La brødet etterheve i 1–2 timer.
  • Ha semulegryn i bunnen av gryta, dette for at deigen ikke skal sette seg fast i bunnen.
  • Hell over deigen i en forvarmet gryte ( som tåler 250 grader)og dekk for eksempel med havsalt og med julens krydder som nellik, kanel, ingefær og sukker. Dette gir en karamellisert skorpe.

Stek brødet i forvarmet gryte og ovn på 245–250 grader i 35 minutter med lokk, 3-5 minutter uten lokk.

Maggis låvekjeks

Du trenger til 18-20 småkaker:
100 g hvitt sukker eller Sukrin gold
2 eggehviter
2 -3 ts lakrispulver eller 1 ts vaniljepulver/sukker
125 g malte mandler
50 g mørk sjokolade

  • Sett ovnen på 180 grader. Pisk sukker og eggehvite stivt.
  • Bland det tørre i en bolle og ha i hakket sjokolade.
  • Bland så dette veldig forsiktig inn i den stive eggehviteblandingen. Dette for at luften i småkakene ikke skal gå ut.
  • Form 18-20 kjeks med en spiseskje på et bakepapir .
  • Stekes midt i ovnen i 13-15 min til de er gyldne.
  • Avkjøles på rist. Oppbevares i tett boks på et kjøling sted eller på en låve.

Maggis havrebrød

Brødet er svært næringsrikt , da det inneholder nesten bare havre. Kesam er det som gjør dette veldig saftig. Man kan enkelt bruke yoghurt også.
Dette kan enkelt lages glutenfritt med å bruke glutenfrie havregryn. Det smaker helt likt.

Du trenger:
2 dl lettkokte havregryn (kan bruke store også)
2 dl havremel (kan knuse havregryn i blender også)
2 ts bakepulver
2 ts sukrin gold/sukker
0,5 ts salt
1,5 dl kulsyrevann (gjør det luftig)
1/2 dl vann
3 ss mager kesam/yoghurt
havsalt til topping

  • Sett ovnen på 200 grader varmluft.
  • Bland alt det tørre i en bolle. Tilsett vann og kesam og rør godt. La det stå i et par minutter for at havregrynene skal trekke til seg veske. Dette er svært viktig slik at ikke brødet skal renne ut og bli tynt.
  • Hell så deigen over på et bakebrett med bakepapir og smør utover med en slikkepott til en firkant på ca 25 x 25 cm.
  • Topp med havsalt eller urter etter smak.
  • Stekes midt i ovnen i ca 13 min.
  • Avkjøles på rist.
  • Ønsker du et mer proteinrikt brød kan du tilsette 1 egg. Men det passer ypperlig med egg oppå et ferdigstekt brød også.
  • Brødet smaker best nystekt , men kan fryses eller legges i kjøleskap. Smaker da nydelig etter en tur i brødristeren.
Ingen kommentarer enda.

Legg igjen en kommentar

Åpent i dag
10-21