Julemagi med Tone Ingebrigtsen

     OBS! Denne nyheten er over ett år gammel

Mamma Ingebrigtsen med stor M kommer smilende inn til Steam kaffebar på Kvadrat for en prat om julen. Det er lett å kjenne henne igjen, spesielt for de av oss som er fasinert og veldig stolt av å bo i samme by som familien Ingebrigtsen. En helt vanlig familie fra Sandnes som ikke bare har skrevet norsk, men internasjonal idrettshistorie.

Tone Ingebrigtsen har mange roller. Frisør, driver av to frisørsalonger, forfatter, foredragsholder og syvbarnsmor. Hun har også fem svigerdøtre, seks barnebarn og tre hunde-barnebarn. Selv om det er uhyre spennende å høre om olympisk gull og andre imponerende meritter, ønsker vi å høre om hva julen er for Tone. Hvordan ser denne tiden av året ut og opplever hun julemagi?

­­– Julen er tiden for å samles som familie, svarer Tone fort. Det er lett å forstå at familien alltid kommer først. Selv om julen er travlere enn vanlig både hjemme og på frisørsalongene, er det familie som skal prioriteres. Tone ønsker ikke å gå glipp av tid sammen med barn og barnebarn, men det hender at hun må dra på jobb like etter de tilreisende har ankommet.– Det er jo frisør jeg er, sier Tone stolt. Hun brenner for det hun driver med, og dette er en av grunnene til at hun fortsatt står i salongen og klipper sine faste kunder. – Det blir min fritid, selv om det noen ganger er vanskelig å gå på jobb med fullt hus hjemme i julen.

«Husk å ta vare på de øyeblikkene man får!»


– Å leve er ikke gratis, sier en driftig Tone. For med mye på agendaen og med ansvaret for alle juleforberedelsene vet hun hva som kreves for å komme i mål til julaften. – Jeg forsøker å begynne med julehandelen i november, slik at jeg rekker å få kjøpt til alle. Jeg har lært at jeg ikke må si det til Gjert, for han mener at vi ikke må starte før desember. Hun ler når hun forteller om at Gjert gjerne ønsker å handle på julaften, for det er da han er klar for jul og julestemning.  


Det beste juleminnet
Lukten av pinnekjøtt i huset hjemme hos foreldrene på Moi, er noe av det som gir ekstra gode juleminner for Tone. Hvilken jul og julegave husker Tone best?  

– Jeg var mellom 4 og 5 år og fikk er kurv med rosa pledd over og en rosa sløyfe i hanken. Det var som tatt ut av en film, for slik føltes det for meg, forteller Tone. Oppi kurven gjemte en nydelig og liten lille cocker spaniel valp seg. – Det må være den fineste julegaven jeg har fått og den julen jeg husker best av alle, legger Tone til.

Hun har tatt med seg flere av barndommens tradisjoner videre, men sammen med Gjert har de skapt flere nye tradisjoner også. De ønsket tidlig å invitere til julaften hjemme hos seg, og har siden den gang gjort det. – Det er vanskelig å gi slipp på denne tradisjonen, men Tone forteller åpenhjertig om at hun nå har varmet opp om tanken at en av de eldste skal få invitere til julefeiring hjemme hos seg. – Kanskje det blir deilig å komme til dekket bord et annet sted, flirer hun.

Barnas julemagi
Det har vært viktig for Tone å gi alle ungene de samme tradisjonene og gledene inn mot julen. Når alderen spenner seg fra minste på 8 år, til eldste på 33 år, er det klart ar det byr på noen utfordringer. Tone er klar på at det er viktig at Ingrid og William skal få de samme opplevelsene de eldre brødrene har hatt. Julemagien er ekstra sterk når man er barn.

– Vi lager de kakene de liker best, og pynter pepperkakehus. Pepperkakehuset har som regel en side med kaos og en litt mer planlagt side, forteller Tone. De inviterer også til koldtbord på lille julaften, og forteller at ungene får invitere venner. – Det begynte med at de fikk invitere to venner hver, som i dag har blitt mellom fem og seks venner, ler Tone. Tradisjonen har gjort at Tone og Gjert har fått åpnet hjemmet sitt og blitt bedre kjent med barnas venner. I tradisjonens tro gjennomfører de Olympiaden, hvor vennene må kjempe i ulike friidrettskonkurranser arrangert av løpebrødrene. Det hele blir filmet og vist hjemme hos Ingebrigtsen hvor det også kåres vinnere.

Familien snakker derimot ikke om løping og konkurranse under julemiddagen. – Det går mer i biler og motorsykler, og familiære ting, forklarer Tone. Hun sier at de også er opptatt av maten og blir så mette at de knapt orker å åpne gavene etterpå. Tone understreker at det å bruke tid med hverandre er mye viktigere enn gaver. – Også spiser vi pinnekjøtt, ribbe og komle, legger hun til. Det er med andre ord ikke vanskelig å forstå at magen blir full, og at Tone ikke har tid til å se Askepott på julaften. Tone har derimot måtte stille opp som julenisse ved en anledning.

«Gjert har aldri vært julenisse, men jeg har selv vært nisse et år.»

Tone ler av spørsmålet om det er Gjert som er nisse, og gjør det tydelig at han ikke hadde gått med på det. ­– En av de eldste guttene får som regel oppgaven, men i fjor var vi så heldige at noen gode naboer stilte opp som nissemor og nissefar, forteller Tone.

Det er viktig for de minste å ha nissen på besøk, men for Tone er juletreet aller viktigst.

– Juletreet må være fyldig fra topp til bunn, og så stort at det akkurat er klaring mellom stjerna og taket, deler Tone. Hun forteller om den magiske stemningen når man kommer inn i en mørk stue som blir lyst opp av juletrelysene. Treet pynter familien sammen og pynten inneholder gjerne 5 eksemplarer av pappengler og tovet dompaper. – De har laget mye av den samme pynten opp gjennom årene på skolen, så jeg har jo en samling, flirer Tone.

Mammahotellet
Nå er familien så stor at de ikke lenger klarer å få samlet alle samtidig i julen. Flere av sønnene har egen familie, og bytter på hvor de feirer jul. Men mammahotellet som guttene kaller det, er alltid åpent. Det er i boka Alltid mamma som kom ut i 2020, at sønnene forteller om mammahotellet. I boka får vi et tett innblikk i familiens hverdag og om forholdet mellom Gjert og Tone. Både i oppturer, nedturer og utfordringer er Tone alltid opptatt av å være samlet som familie. For Tone trives ikke med å være alene, og trenger ikke noe husmorferie for seg selv.

Før Tone må gå videre for å handle hundemat og gå tur med et av hunde-barnebarna, er det klart hva som gir henne julemagi. Magien ligger i det som står henne nærmest, familien!

Ingen kommentarer enda.

Legg igjen en kommentar

Åpent i dag
10-22