Inviter til restefest

Mye god mat havner i søpla uten at det er nødvendig. Heidi Netland Berge, som oser av matglede, viser deg hvordan du kan invitere flokken på restefest i julen.

Starten på en tradisjon

Det hele startet en romjul flere år tilbake da sønnen til Heidi var hjemme fra militæret. De bestemte seg for å invitere venner og familie til restefest, og skulle da bruke opp det de hadde tilgjengelig hjemme.

– Man skal jo ikke gå tom for poteter på julaften, og koker ofte mye mer enn nødvendig, forteller Berge. Poteter ble til vafler og ribberester til fyll. Restefesten ble en suksess de ikke glemmer. Gjestene krevde at dette måtte bli en tradisjon.

– Det gikk så langt at vi en jul måtte ha restefest før selve julaften, ler Berge.

Datoskrekk
I 2017 ga Berge ut boken Bruk alt. Sammen med Ingvild Tveranger lærer de oss at vi må utnytte ressursene våre. De viser hvordan man kan bruke flere deler av dyret, høste inn råvarer fra skogen og lage nye måltider av restematen. For det er ingen grunn til at maten skal havne i søpla. I boka forteller Berge og Tveranger om når de oppdaget at mennene deres hellet ut melk i vasken fordi den hadde passert best før dato.

– Det er dumt at så mange har datoskrekk, og ikke tørr å bruke produkter hvis emballasjen sier det er utgått. Du må se, lukte og smake, understreker Heidi. Mye god mat havner i søpla uten at det er nødvendig. Mye av maten trenger i utgangspunktet ikke en holdbarhetsdato. Heidi har servert nydelig velkomstmat på nyttårsfest, laget av tørre vafler med forskjellig tilbehør som røkt ørret, leverpostei og bacon.

– Ingen på festen visste at dette var restemat, sier hun lurt.

«Ikke få rester av restene, det blir jo bare dumt»

Ukomplisert

Det vanskeligste med å lage boka Bruk alt var å lage oppskriftene. Når Heidi lager mat, tar hun utgangspunkt i det hun har stående hjemme.

–Følger man en oppskrift slavisk får man rester av restene. Og det er jo bare dumt!, forteller Berge. Hun håper boka og oppskriftene hennes blir brukt som en base og inspirasjon til å bruke det som er tilgjengelig. Hun innrømmer at hun kan bli svimmel av lange oppskrifter selv, og forstår at det kan virke avansert.

– Lag din egen variant, sier Berge. Det er lett å høre at hun ønsker å begeistre og spre matglede. Og at det hele ikke trenger å være så komplisert.

I infoboks:

HEIDI NETLAND BERGE

Aktuell:

Kokebokforfatter, leder av matgledekorpset i Rogaland og driver med næringsutvikling.

Erfaring:

Utdannet kokk og har jobbet for Gladmat, Tine, Gabbas og Pizzabakeren. Jobber på Vinmonopolet.

Instagram:

@heidinetlandberge

OPPSKRIFTER, i prioritert rekkefølge.

PINNEKJØTTPANNEKAKER

Pinnekjøtt, kokt

500 g mel

1 ts salt

12,5 dl melk

2-3 egg

Del pinnekjøttrestene i små biter og stek det før du begynner å steke pannekakene.
Bland det tørre i pannekakerøren og ha i halvparten av væsken. Ha i et egg om gangen, og tilsett mer væske til røren får en jevn og fin konsestent. La svelle i ca 30. min før den stekes i middels varm panne.

POTETVAFFEL

Ca. 3 poteter, kokte og skrelte

1 ss smør

1-2 dl. Rømme /crème fraîche / kesam (de restene du har)

100 g hvetemel

2 egg

1 ts bakepulver

1 ½ dl melk /fløte

1-2 ts salt

Litt smør om vaffeljernet trenger det

Knus potetene til grov mos og bland inn resten.

Juster med melken til passe tykk røre. Stek gjerne en liten test for å sjekke.

Fyll potetvaflene med ribberester, lun rødkålsalat med epler og urtemajones.

LUN RØDKÅLSALAT MED EPLER

1 ss spør

1 eple i terninger

2-3 dl rødkål rester

Smelt smør i en gryte. Ha i epleterningene og fres dem litt før rødkålen blandes inn. Rør i gryten og la rødkålen bli god og lun før servering.

URTEMAJONES:

1 Egg

Ca. 1 dl olje fra bedaost (spar på oljen som er igjen når du har spist opp osten).

Sitron/eddik

Salt

Ha et helt egg oppi oljen som er igjen i glasset. Bruk stavmikser til blandingen blir en god majones. Smak til med sitron eller eddik, og eventuelt litt salt.

BUTTERDEIGSTERTE MED KREMOST OG RØYKELAKS

Butterdeig (fra frysedisken)

Kremost med tare eller gressløk

Røke laks eller ørret

Grønne urter


Kjevle ut butterdeigen og ha den i små skjell/terteformer.
Prikk med gaffel. Stek som anvist på pakken.

Fisken: ca halvparten kuttes i små biter og resten i skiver.

Bland kremost med småbitene og fyll dette i de ferdigstekte skjellene. Topp med fisk i skiver og litt urter på toppen.



TØRRE VAFLER MED PÅLEGG

5 egg

250 gram smør

500 gram potetmjøl

3 ts bakepulver


Skill eggene. Stivpisk eggehvitene. Pisk eggeplommene lett. Smelt smøret og avkjøl litt.

Bland smør, eggeplommer, potetmjøl og bakepulver forsiktig inn i eggehvitene. La røren hvile litt og stek i vaffeljern. Når de er ferdige klipp opp slik at det blir enkle hjerter.

Topping:

Her kan du bruke alt det du har av påleggsrester, dette er bare noe få forslag:

  • Leverpostei og rødbeter 
  • Sprøstek rester av spekeskinke (eller fenalår). Ha på en skje med kremost og topp med skinken

FISKERØRE MED KREMOST, CHILI OG PERSILLE

Rester av torsk eller lutefisk

Kremost med chili

Fersk chili

Grønne urter

Plukk fisken i små biter og bland den med kremosten. Finhakk chili og grønne urter og strø på toppen. Serveres i lompe, potetvaffel eller på sprø vaffel.

Ingen kommentarer enda.

Legg igjen en kommentar

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

Åpent i dag
10-21