Dette skjedde under julefeiringene på Kvadrat

     OBS! Denne nyheten er over ett år gammel
I 2006 landet nissen i helikopter på parkeringsplassen utenfor hovedinngangen.

Guinness rekord, nisse i helikopter og verdens kjente popstjerner er noe av det som skjedde under julefeiringene på Kvadrat de siste årene.

— Julen var veldig travel. Vi hadde mye pynt, blant annet en nissegård med vannhjul og nisser som kunne bevege seg. Nissegården var en attraksjon i seg selv. Det var mange som kom for å besøke Kvadrat på grunn av den, sier teknisksjef på Kvadrat, Arvid Enoksen.

Arvid har jobbet på Kvadrat siden åpningen i 1984 og kan regnes som et leksikon når det gjelder historien om Kvadrat. Fra julemånedene husker han best da Kvadrat ble nevnt i Guinness rekordbok etter å ha bygget Norges største pepperkakehus.

Teknisksjef på Kvadrat, Arvid Enoksen, har jobbet på Kvadrat siden åpningen i 1984.

En dame spiste taket

Huset sto utstilt på senteret fra 2. til 4. november i 1989 og var laget i samarbeid med Brødrene Fjogstad Hus, Nidar Bergene og Arne Johannesen Konditori. Det var 467 cm langt, 267 cm bredt og 258 cm høyt. Til bakingen gikk det med 350 kg pepperkakedeig, 150 liter glasur og 45 kg snop og seigmenn. Etter en kort utstillingsperiode ble huset solgt i biter til inntekt for Redd Barna.

— Vi måtte gjerde huset inne, slik det fikk stå i fred. Det var en episode med en godt voksen dame som hadde med seg barnebarnet. Hun løftet han opp på taket, og begge satte i gang med å hamre på det. Jeg spurte hva de holdt på med. Hun svarte meg at hun hadde et barnebarn til hjemme og han måtte også få noe. Jeg ble litt stum og visste ikke hva jeg skulle si, sier Arvid og ler.

I 1989 ble Kvadrat nevnt i Guinness rekordbok etter å ha bygget Norges største pepperkakehus. Prosjektet var i samarbeid med Brødrene Fjogstad Hus, Nidar Bergene og Arne Johannesen Konditori.

Nissen kom i helikopter

På 2000-tallet ankom julenissen på Kvadrat med helikopter og landet på parkeringen ved hovedinngangen. Det var et tegn på åpning av julen på Kvadrat. I senteravisen på Kvadrat i 2006 beskrives opplevelsen slik:

— Ikke alle var klar over hva som skjedde da Kvadrat åpnet dørene første søndag i desember og et helikopter nærmet seg landingsområde på parkeringsplassen. Men det ble fort fart på både gamle og spesielt unge da de så at selveste julenissen klatret ut. Og de medbrakte gavene fikk fort hender å havne i.

Laget grøt av 600 liter melk

Tradisjon tro rigget også Voll I.L til stor grøtstasjon da Kvadrat dro julen i gang på 90-tallet. 600 liter melk gikk som vanlig med til grøtfesten. Servering av risgrøt med rød saus og saft ble servert fra åpning til kveld. Det minnes om at grøten smakte fortreffelig.

— Grøt ved åpning av julen var en fast tradisjon lenge. Det var Voll I.L som hjalp oss med det. Vi hadde flere kunder som kom for å smake på den, forteller Arvid.

Voll I.L hjalp flere år med å dele ut julegrøt på Kvadrat.

Kjente verdensstjerner

Også flere kjente verdensstjerner hadde konsert på Kvadrat. I november 1998 kom selveste E-type til senteret. Utenfor Clas Ohlson var det bygget en scene, og 50 vakter med både leger, Røde Kors og politi var til stede. Det var mange som stilte opp for å hjelpe til, ifølge Arvid.

— Folk kom langveis fra. De bestilte flybilletter og kom reisende fra blant annet Oslo. Det var veldig spesielt for en halvtimes konsert, men dette var store verdens stjerner, sier Arvid.

Det populære bandet E-type hadde konsert på Kvadrat i 1998.

Juletre fra Njåskogen

Utenfor senteret sto et 15 meter høyt juletre fra Njåskogen. Det ble levert med en stor kranbil. Arvid og resten av driftsgjengen hadde støpt rør i bakken og kilte treet fast slik det ikke skulle blåse over ende. I parkeringshuset sveiset de kraftige jernstenger og skrudde noen trær fast der også. De fleste butikkene hadde juletre i front av butikken og pyntet det som de ønsket.

— Det var enormt mye arbeid å pynte senteret, men det ble veldig fint, sier Arvid.

Denne juleutstillingen ble satt opp første julen i 1984, og ble etter hvert en populær attraksjon.
Ingen kommentarer enda.

Legg igjen en kommentar

Åpent i dag
10-22