Dette gjør Kvadrat for miljøet

SORTERINGSANLEGG: – De interne miljøstasjonene på senteret oppgraderes i disse dager, sier driftsleder på Kvadrat, Ingve Stangeland.

De siste årene har Kvadrat satt i gang flere tiltak for å redusere energiforbruket. Ledere og ansatte på kjøpesenteret bidrar så godt de kan for å gjøre senteret grønnere.

– Jeg velger å tro at Kvadrat kjøpesenter er langt framme når det gjelder ønsket om et grønnest mulig senter. Vi planlegger hele tiden for å være så energivennlige og miljøbevisste som mulig og setter inn tiltak som gir resultater, sier driftssjef Ingve Stangeland, og trekker fram tiltakene:

Parkeringshus og fellesområder
I fellesarealene og i parkeringshuset har Kvadrat byttet til LED-lys. Dette gir en betydelig besparelse i energiforbruket. I tillegg oppfordrer senterledelsen leietakerne/butikkene til å gjøre det samme. Butikkene fikk frem til 2018, ENOVA-støtte for å gjøre disse endringene, noe flere har benyttet seg av. I perioden 2012-2018 har senteret redusert strømforbruket med 22 prosent. Det interne målet på senteret er 30 prosent reduksjon.

LED-LYS: I 2016 oppgraderte vi skiltene fra neonlys til LED-lys.

Elbil ladestasjoner
Det er pr. dags dato montert 14 elbil ladestasjoner. 10 for kunder og 4 stk. for ansatte/kunder.

LADESTASJON: På Kvadrat finner du 14 ladestasjoner.

Ombygging av ventilasjonsanlegg
Ventilasjonsanleggene fra 1984 ble installert til åpningen av Kvadrat. Mye har skjedd siden det, og nå er anleggene i det eldste bygget, sør-bygget, byttet ut med balansert ventilasjon. Dette er en mer moderne variant som gir frisk og renset luft inne. Ventilasjonsanlegget har opptil 85 prosent gjenvinningsgrad ved at varmen fra den gamle luften overføres til ny luft som fordeles rundt i senteret. Dette har vært et energibesparende tiltak som har gitt 13 prosent reduksjon på strømforbruket i fellesarealene i sør-bygget.

Avfallssortering
Kvadrat leverer 1 124 tonn avfall i året. Allerede tidlig på 1990-tallet startet arbeidet med å finne ut hvordan avfallet kunne sorteres bedre, og hvor mye som kunne spares ved å gjenvinne papp og plast. Driftslederen og senterledelsen legger mye arbeid i å tilrettelegge for god avfallssortering. Jo bedre sortering, jo mer gjenvinning og billigere avfall. I dag blir 65 prosent av alt avfallet sortert. Målet er å øke dette til 70 prosent. Butikkene har vært kjempeflinke, skryter driftssjefen. De interne miljøstasjonene på senteret oppgraderes i disse dager, slik at det skal være enklest mulig for leietakerne å sortere avfallet sitt.

Miljøfyrtårn
Kvadrat kjøpesenter er miljøfyrtårn-sertifisert, noe som innebærer at alle klimaavtrykk registreres og rapporteres, både når det gjelder strømforbruk og avfall.

«Gjennom et digitalt system får man konkrete verktøy for å jobbe målrettet med å forbedre sine miljøprestasjoner innen områdene arbeidsmiljø, avfallshåndtering, energibruk, innkjøp og transport» www.miljofyrtarn.no

SORTERING: På 1990-tallet  startet driftleder Ingve Stangeland, arbeidet med å se hvilke fraksjoner Kvadrat skulle sortere etter.

2 svar til Dette gjør Kvadrat for miljøet

 1. Kåre Magne Gaard 23. mars, 2019 den 18:36 #

  Høres veldig fint ut men jeg får ikke alt til å stemme. Hvorfor må jeg som er kunde gå opp til kontoret å fortelle at det er veldig mye boss som ligger rundt bygget ?? Ser ikke ansatte alt bosset rundt Kvadrat ???? De værste byggene er rundt Biltema og Kvadrat, hadde jeg hatt butikk ville jeg holt det fint å se rundt bygget.
  Dere må verkelig ta dere sammen !!!!
  Dere bør gjøre det rent 2 ganger hver uke.

  • Maren Ege Tjoflåt 28. mars, 2019 den 09:07 #

   Hei Kåre Magne. Takk for tilbakemelding. Dette er virkelig noe vi tar på alvor. Vi har personale som kun jobber med renhold ute, men ser også at det har kommet mye avfall i områdene rundt bygget. Vi har derfor satt ekstra mannskap de neste ukene for å få dette fjernet. Det skal selvfølgelig være rent og pent rundt Kvadrat.

Legg igjen en kommentar

Åpent i dag
10-21