Dette er interiørtrendene for 2020

     OBS! Denne nyheten er over ett år gammel
Magis: Rosa, rødt og oransje er fortsatt en slager.

Lurer du på hvilke interiørtrender som er aktuelle i 2020? Interiørkonsulentene fra Cave & Cube Interiør, Randi Jelsa Skrettingland og Bente Scheie, guider deg gjennom de ferskeste trendene.

Tekst og foto: Randi Jelsa Skrettingland og Bente Scheie

Etter å ha levd med svart, grått og hvitt i cirka 15 år så er vi allerede godt i gang med farger i interiøret. For de som levde mellom 1970 og 1990-tallet er det nok mange som ser tilbake på denne tiden med skrekk og gru. Det som skjer er jo at alle farger og kombinasjoner kommer tilbake – men i en ny drakt! Alle higer etter å få det mer lunt, og dette er nok en reaksjon mot alt det grå vi har sett over lang tid. Vi ser særlig sterkere bruk av beige og gult, og viss det er gråtoner så er de ofte med litt gult for å gjøre de varmere.

Interiørkonsulentene fra Cave & Cube Interiør, Randi Jelsa Skrettingland og Bente Scheie på årets interiørmesse i Stockholm.

Kompleks fargebruk

Vi ser mye av kompleks fargebruk. Flere spennende farger satt sammen, og man gjerne må tenke litt før en ser helheten. Dette er noe vi absolutt vil se mer av. Vi ønsker i større grad å ha mer farger i et hus. Vi vil ikke bare ha ulike nyanser av en farger, men heller en ny følelse fra rom til rom. Det som da er viktig er å sikre at helheten fortsatt er der. Da ser vi på svarthet, hvithet og kulørtone i en farge for å sikre at den er en god match mot de andre.

På interiørmessen i Stockholm så vi mye av naturens farger og materialer. Sterk bruk av beigetoner og ulike nyanser av lysere gult så vi også. Fortsatt ser vi også en del brente toner av brunt, oransje og rosa. De kaldere og lysere blåtonene ble ofte kombinert sammen med gult og brunt.

Når det gjelder metaller så har vi lenge brukt mye messing, og det er det fortsatt en mye av. Som en motreaksjon ser vi at krom og stål kommer mer til syne. En ny versjon av bronse kommer også, men i en antikk og børstet utførelse.

Pedrali: Friske, nydelige farger i spennende kombinasjoner.

Miljø og gjenbruk

Vi kommer ikke utenom miljø og gjenbruk. De unge i dag ønsker i større grad og ta vare på historie og ikke minst gode, gamle kvalitetsmøbler. Det vil bli viktigere å handle møbler som er varig og av god kvalitet. Miljøaspektet ved hvordan et møbel er produsert vil få større tyngde framover. Hva er stolen laget av? Er det tatt hensyn til miljøet ved materialvalg? Resirkulerer de all avkapp? Hvor blir det laget, og hvor fraktes det? Flere av de nye norske designerne og leverandørene ønsker i større grad å få mest mulig av møblene sine produsert i Norge for å spare miljøet.

Naturlig og ekte

Tre og følelsen av tre gir oss mer av det lune som vi er ute etter, derfor blir dette noe vi vil se enda mer. Det skal være ærlig og ekte. Treslag som furu kommer for fullt, men da gjerne litt mer dempet og ikke lutet som vi er vandt med fra 90-tallet. Trespiler har vi sett mye av i det siste, men nå handler det kanskje mer om å lage trevegger eller romdelere på nye måter. Malt, beiset eller andre typer spiler som rundstokk eller listverk.

Når det gjelder gulv så er det mønstrete gulvet på full fart inn igjen. Kjente gulvleverandører henter stadig fram nye eller gamle design på fiskebein eller andre geometriske mønster. Dette er gulv som gjør enda mer av seg, og de er litt annerledes enn det vi er vant til og dermed øker etterspørselen. Hvem drømmer vel ikke om en gammel herskapelig leilighet med fiskebeinsgulv og 3 meter takhøyde?

Tre er inn som aldri før. Beiset tre, her i blått.

Frodige planter

Vi så det i fjor og i år har det eskalert. Vi nordmenn nyter å være hjemme, og ved å ta inn litt av naturen skaper vi et mindre skille på ute og inne. Dette er spesielt herlig i vinterhalvåret. Grønne, store planter og store frodige buketter med mange ulike blomster. Særlig tørkede blomster er en stor hit. Vi får rett og slett ikke nok.

Å bruke planter og blomster er jo også en veldig enkel og fin måte å tilføre farger i hjemmet uten at det blir skummelt! Et godt tips er å sette en større bukett på et bord eller en skjenk som ofte blir rotete, på den måten holder en den faktisk lettere ryddig.

Dette er en kunstig plantevegg. Så fin!

Symmetriske og rektangulære møbler

Symmetriske og rektangulære former, sammen med abstrakt kunst kjennetegner art deco sin tidsepoke. Dette er noe vi ser igjen i dagens trendbilde. Det er mye dekorativ styling og mange av de geometriske formene går igjen. Særlig ovale former og buer er gjentakende på romdelere, stolrygger og speil, så dette vil vi se enda mer av framover.

Også Japandi som er en miks av japansk og skandinavisk stil er nokså tydelig. Lysere treverk og farger, stramme detaljer og ovale former kjennetegner denne stilen.

Når det gjelder møbler ser vi også tendensen på at vi vil ha mer stofflighet. Sittemøblene har også komt med muligheten til å velge «pelsaktig» stoff og er gjerne loungeaktige med puffet pute. De skal innby til komfort!

Gulvtepper som er heldekkende eller store avpassede tepper i ulike former er med på å understreke hyggen vi ønsker å skape i hjemmene våre. Utvalget er nesten uendelig, og det liker vi.

Bolon flooring viser nydelige farger og former.

Akustikk

Vi går inn i en tid der det er mye støy på arbeidsplassene, samtidig som at hus blir bygget med ekstra takhøyde og store vindusfelt. Dette gjør at nye leverandører kommer med nye løsninger på støydemping. Det er troldtekt, mose, bilder og ulike former med lydabsorberende materialer som sammen skaper spennende kunstverk på vegg eller tak. Ved å tilsette dette hjemme eller på jobb forsøker vi å skape en bedre atmosfære samtidig som at det er estetisk. Vi kommer heller ikke utenom gardinene som er med på å gi mer lunhet og støydemping.

Akustikkløsning fra Baux design, laget av tre, sement og vann. Gjort mest mulig naturlig.

Her er interiørbutikkene på Kvadrat: https://kvadrat.no/vre-butikker/

Ingen kommentarer enda.

Legg igjen en kommentar

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

Åpent i dag
10-21