Hvordan velge rett lampeskjerm?

Det morsomme med lampeskjermer er at du enkelt kan endre hele uttrykket på lampen. Det er ingen fasitsvar på hva som er rett og galt, og du kan mikse og matche etter din smak. Mange valgmuligheter kan også være overveldende, og derfor har vi anbefalt skjermer til våre lamper. I tillegg har vi laget denne guiden som veileder deg gjennom skjermjungelen.

1. Størrelse
  • Lampeskjermens diameter bør være bredere enn det lampefoten er på sitt bredeste.
  • For bordamper med litt vidde ser det ofte best ut med en skjerm som er ca. like bred som lampen er høy.
  • Hvis en bordlampe er plassert 45 cm eller lavere over gulvet bør du ha litt større skjerm.
  • Hvis bord- eller gulvlampen er høyere enn 90 cm fra gulvet, bør du ha litt mindre skjerm.
2. Spredning 
  • Velg gjerne en form som er lik som formen på lampefoten. Har du en firkantet fot, velg en firkantet lampeskjerm. Har du en rund lampefot, velg rund eller oval lampeskjerm.
  • Valg av fasong påvirkes også av hvor lampen skal stå. I en vinduskarm eller på en smal hylle, er det best med oval eller rektangulær lampeskjerm.
  • Det er fint når strukturen på lampeskjerm og lampefot harmonerer. Er lampefoten i røffe materialer som treverk eller betong, passer det godt med skjermer i grovere struktur som for eksempel lin. Er lampefoten mer polert, kan det være fint med bomull eller silke.
3. Farge og mønster
  • Velg en lampeskjerm som ikke konkurrerer med lampefoten. Er det en forseggjort lampefot du ønsker å vise frem, velg en nøytral skjerm. Hvis du har en enkel fot og lampeskjermen skal stå i fokus, kan du velge en fargerik eller mønsteret skjerm.
  • Husk også at en mørk lampeskjerm gir mindre lys ut til sidene. Det er perfekt til en lampe som skal gi hyggelys på en skjenk. En lampe som skal gi mer lys til rommet, bør derimot ha en lys skjerm.

Tre fester:

1. Klypefeste

Festet sitter øverst i lampeskjermen og festes på lyspæren. Den er mest vanlig for små skjermer beregnet til lysekroner eller vegglampetter.

2. Swingfeste

Festet sitter nederst i lampeskjermen, og skrus på lampefoten. Brukes gjerne til bordlamper og gulvlamper. Rette skjermer med swingfeste kan også brukes på takpendler og andre lamper der skjermen skal peke nedover.

3. Takfeste/lesefeste

Festet sitter øverst i lampeskjermen og brukes til lamper der skjermen skal peke nedover, som regel vegglampertakpendler og en del gulvlamper.

Lyspære til lampeskjerm

Matte lyspærer ser som regel best ut inni lampeskjermer, fordi de gir et jevnere lys og duser ut skyggen fra stativet.

Toppforspeilede LED-lyspærer styrer alt lyset nedover og er fine i bordlamper der du ikke ønsker å blendes av lyset du ser ned i lampen.

Foto og tekst: Christiania Belysning

, , ,

Ingen kommentarer enda.

Legg igjen en kommentar

Åpent i dag
10-21