Slik pusser du bunadsølvet

Foto: Kvadrat/Embla Bunader

Har du bunadsølv, sølvtøy eller smykker i sølv som kanskje kunne trengt en puss? Da anbefaler vi at du tar dem frem nå, slik at du har tid til å få alt skinnene rent til mai. Selv om det ikke blir den store 17.mai festen, så bør sølvet få skinne litt ekstra likevel. Les her hvordan du enkelt skal vedlikeholde sølvet ditt.

Sølv blir etter en stund matt og mørkt på grunn av kontakt med forurensninger i luft og ved kontakt – vi sier at det blir oksidert. De fleste pakker kanskje ned bunadsølvet uten å pusse det før du plutselig står der 17.mai morgen og angrer på at du ikke sjekket sølvet tidligere. Sølvet bør være rent og fint FØR du legger det i skuffen.

I de fleste tilfeller, dersom du gjør det regelmessig, er det nok å pusse lett over med en pusseklut. Deretter bør du oppbevare det så mørkt, tørt og lufttett som mulig, slik at du forlenger tiden før sølvet oksiderer.

Gullsmedbutikker i hele landet kan hjelpe deg med å få sølvet blankt igjen, men det er også mye du kan gjøre selv for å holde det fint, sier butikkmedarbeider Sunny hos Bjørklund sør på Kvadrat.

Bunad sølvet ditt kan friskes opp med enkle ingredienser du mest sannsynlig har hjemme. Alt du trenger er vann, Zalo, salmiakk og gjerne en liten, myk kost til å vaske med. (red. tips: myk tannbørste) Denne vasken tar vekk størknet kake- og is-rester fra fjorårets 17. mai-feiring, fingermerker og annet smuss og fett. Unngå bruk av stålbolle slik at du ikke lager riper på sølvet.

Blandingsforholdet er: – 1 liter lunka vann – 1 ts salmiakk – Noen dråper Zalo.

Vær ekstra oppmerksom på puss av oksidert- og forgyllet sølv slik at du ikke pusser vekk forgyllingen. Men fortvil ikke om dette skulle skje med søljen din, det er nemlig mulig å forgylle den på nytt.

Foto: Bjørklund

De aller fleste gullsmedbutikker selger ulike produkter for å gjøre puss av bunadssølv enklere og raskere. Det finnes både sølvdypp, sølvkluter og sølvpenn som hjelper deg å pusse der det er vanskelig å komme til. Pussebrett er et godt redskap. Det hjelper deg å verne bunadsstoffet og gjør jobben med pussing av eks. sølvknappene mye enklere.

Foto: Bjørklund

Takk til Sunny hos Bjørklund (sør) for gode tips til vedlikehold av sølv. Ta gjerne turen innom butikken for ytterligere råd og hjelp til vedlikehold av både sølv og gull.

, , ,

Ingen kommentarer enda.

Legg igjen en kommentar

Åpent i dag
10-21