Mari Hult med sykt billig mat i ny kokebok

Mari Hult med sin nye kokebok.

Mari Hult, fra Stavanger, er en av landets fremste veganbloggere. Nå er hun aktuell med ny kokebok som gir deg alle verktøyene du trenger for å spare penger på mat. I Sykt billig deler hun nyttige tips og 90 smakfulle og billige middagsoppskrifter, sammen med medforfatter Kjersti Grønseth.

Sparer penger med enkle grep

Oppskriftene er testet ut på både barn og voksne og boken har blitt svært godt mottatt. Selv om den bare har vært ute i halvannen måned har den allerede nådd bestselgerlisten hos Bokhandlerforeningen og Ark  – og andre opplag er bestilt. 

Hult forteller at det er enkelt å lage billig og god mat som også er næringsrik. Ofte er det kun små justeringer som skal til for å gjøre store utslag i matbudsjettet. 

– Stort sett er det bare å tenke litt annerledes og kanskje velge noen andre råvarer enn du pleier– gjerne lokale grønnsaker i sesong. Alt av frukt og grønnsaker vi bruker i boken kan derfor dyrkes i Norge.

Gode vaner gir muligheter

Boken har hun skrevet sammen med økonom Kjersti Grønseth, kjent fra podcasten Forbrukerpodden og instagramkontoen Forbrukerfrue. Grønseth er opptatt av at du skal fordele inntektene dine på en god måte slik at du får råd til å leve det livet du ønsker.

– Jeg har lært mye av Kjersti gjennom denne prosessen!, forteller Hult. – Blant annet at det handler om gode vaner. Kjersti var hjemme hos meg og laget system på kjøkkenet. Nå er alt i glass og bokser. Jeg har god oversikt over maten min, lager handleliste og tar ukehandel når jeg ikke er sulten. De gode systemene gjør at jeg sparer mange tusen kroner i måneden!

Samfunnsengasjerte forfattere

Hult har tidligere gitt ut bøkene Sykt godt og Sykt enkelt. Både de to første bøkene og Sykt billig inneholder oppskrifter på  veganske retter. På spørsmål om hvorfor vi skal lage sykt billig plantebasert mat svarer Hult:

–  Vi gir kloden en enorm belastning slik vi lever i dag og vi må slutte å bruke opp alle resursene i denne ekstreme farten. Å spise planter er en del av løsningen fordi vi da utnytter resursene mer effektivt. Kjersti og jeg er opptatt av at vi ikke skal kaste bort penger. En del penger går i boss for vi kaster mye mat i dette landet. Med god planlegging kjøper vi kun den maten vi skal spise. Har du da penger til overs kan du bruke pengene på å skape et bedre liv for deg selv eller andre. Penger er egentlig bare muskler som kan hjelpe deg å oppnå det du har lyst på, forteller en entusiastisk Hult.

Mari Hult sine kokebøker – en “syk” triologi

Smakfulle og populære retter

En av oppskriftene i boken som allerede har blitt en favoritt blant mange er satayspyd som bare koster 20 kroner per porsjon!

 – Alle elsker disse! De lages vanligvis med kylling, men vi har brukt blomkål. Når du baker den i ovnen blir det helt magisk. Sammen med en sinnsykt god peanøttsaus blir dette garantert en hit, røper Hult.

Satayspidd – Peanøttspidd

Ingredienser: 

  • 4 grillspidd
  • 1 blomkål
  • 2 dl ris
  • 2 dl vann
  • 2 dl hvetemel
  • 1 ts malt gurkemeie
  • 1 ts garam masala
  • 1 ts salt
  • 1 dl brødsmuler
  • 1 lime
  • 2 stilker koriander

Saus: 

  • 4 ss peanøttsmør
  • 1 dl kokosmelk
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ss limesaft
  • 1 ts chiliflak
  • 1 ss sirup
  • 1 ts garam masala
  • 1 ts malt gurkemeie

Framgangsmåte: 

Dersom du bruker trespidd, er det greit å bløtlegge dem i vann før bruk. 

Forvarm stekeovnen til 180 °C, og dekk et stekebrett med bakepapir. 

Skjær blomkålen i ganske små buketter (lengder på 2–3 cm er bra), fordel dem på stekebrettet og stek dem i 5 minutter. Bukettene skal begynne å få farge, men ikke bli brente. 

Kok risen etter anvisningen på pakken. 

Visp sammen vannet, hvetemelet, gurkemeien, garam masalaen og saltet i en bolle. Ha brødsmulene på en tallerken. Vend blomkålbukettene i bollen med melblandingen. De skal være godt dekket med mel. Tre dem deretter på grillspiddene, og vend dem i brødsmulene. 

Legg spiddene på stekebrettet. Sett det tilbake i ovnen, og stek blomkålen i ytterligere 15 minutter. 

Fordel litt av sausen på spiddene, og server dem med risen og resten av sausen. Litt lime og koriander smaker også godt til. 

Saus: 

Visp sammen alle ingrediensene til sausen i en liten gryte. Sett den på middels varme, og varm opp. Når sausen begynner å koke, er den klar. 

Sykt billig finner du hos Ark og Norli på Kvadrat.

For mer inspirasjon til vegetar- og vegansk mat – sjekk ut vegetarbloggen til Mari.

Gode systemer og systematiske innkjøp gjør at forfatter
Mari Hult sparer mange tusen kroner i måneden.

Ingen kommentarer enda.

Legg igjen en kommentar

Åpent i dag
10-21